Харківщина розвиває відносини з Великим східним регіоном Франції

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко та голова регіональної ради Гранд-Ест Жан Роттнер підписали Меморандум про дружбу та співробітництво між представницькими органами, які вони очолюють. Підписання відбулося підчас робочої поїздки Тетяни Єгорової-Луценко у Страсбург, столицю регіону Гранд-Ест (Великий східний регіон).

В ході візиту Тетяна Єгорова-Луценко виступила перед депутатами регіональної ради Гранд-Ест. Вона розповіла французьким колегам про ситуацію, що склалася на Харківщині через російську агресію. «З перших годин війни наші міста та села зазнали ніщивних артилерійських обстрілів та ракетних ударів від жорстокого агресора. Постраждала велика кількість громадської інфраструктури – житло, школи, лікарні тощо.

Лише у Харкові знищена чверть житлових будинків, більше ста шкіл, десятки лікарень та адміністративних будівель. Але саме страшне, що кожного дня гинуть або зазнають важких поранень мирні люди, наші діти», – сказала голова Харківської обласної ради.

Вона наголосила, що завдяки героїзму українських військових ворог відступає від Харкова, один за одним звільнюються населені пункти регіону. Але попри актині бойові дії в області, до Харкова вже повертаються його мешканці – вже понад 600 тисяч осіб.

Ми переконані у тому що Україна переможе і ми почнемо велику відбудову на нашій землі – оновлення інфраструктури, реконструкція та будівництво нового житла, відродження провідних підприємств, наукоємного сектору економіки. «Тому для нас важливо заручитися підтримкою надійних партнерів. Які не тільки допоможуть нам у цей скрутний час, а готові розвивати міжрегіональну співпрацю на перспективу. Таку перспективу ми бачимо у підписанні Меморандуму між Харківською обласною радою та регіональною радою Гранд-Ест», – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Меморандум про дружбу та співробітництво між харківською обласною радою України та регіональною радою Гранд-Ест закріплює намір сторін працювати над зміцненням взаємовигідного економічного, соціального та культурного співробітництва.

Згідно з Меморандумом увагу буде зосереджено на таких напрямах:

1. Гуманітарна допомога.

2. Відновлення та розвиток інфраструктури.

3. Економічний розвиток.

4. Соціальна політика та охорона здоров’я.

5. Освіта та наука.

6. Спорт, культура та туризм.

Сторони на підставі Меморандуму спільно вживатимуть заходів у різних напрямках діяльності, а саме:

1. Питання технічного забезпечення надання мешканцям Харківського регіону гуманітарної допомоги у сфері медичних послуг, щодо забезпечення медичними препаратами, продуктами харчування, товарами першої необхідності, будівельними матеріалами тощо.

2. Відновлення та розвиток інфраструктури Харківського регіону, зокрема відбудова житлового фонду, оновлення транспортного парку, ремонт транспортних мереж, ремонт та реконструкція об’єктів житлово-комунальної сфери регіону.

3. Сприяння економічним відносинам, зокрема:

інвестування та просування продукції підприємств (виробників та торгівлі) шляхом організації інформаційно-презентаційних заходів щодо продуктів або послуг, а також шляхом онлайн-діяльності та допомоги компаніям та установам будь-якої зі Сторін у встановленні взаємних відносин;

реалізація спільних проєктів у аграрному секторі економіки регіонів, сприяння технічному та технологічному забезпеченню процесів виробництва сільськогосподарської продукції, її реалізації на внутрішніх та зовнішніх ринках,

участь у торгових ярмарках, конференціях та інших важливих заходах на ринку партнерів, інформування про ситуацію на відповідному ринку, заохочування партнерських відносин між секторами економіки та зміцнення економічного та інноваційного потенціалу.

4.Реалізація спільних проєктів у сфері соціального захисту та охорони здоров’я , зокрема:

відновлення діяльності установ соціального захисту та охорони здоров’я;

реалізація проєктів з організації лікування, реабілітації та оздоровлення дітей та підлітків, які постраждали внаслідок військової агресії, а також соціальної реабілітації дітей та підлітків, які втратили батьків або опікунів.

5. Реалізація спільних проєктів у освітній сфері та науці, зокрема:

відновлення діяльності закладів освіти та наукових установ;сприяння у налагодженні співробітництва між навчальними закладами регіонів;

організація та проведення спільних науково-практичних конференцій, симпозіумів, круглих столів тощо з метою подальшого розвитку наукового потенціалу регіонів.

6. Реалізація спільних проєктів з питань культурного співробітництва, розвитку туризму та спорту, зокрема:

відновлення діяльності закладів культури та спорту;

відбудова та реконструкція історичних пам’яток та пам’яток культури, інших об’єктів національної спадщини, пошкоджених внаслідок військових дій;

організація та проведення спільних культурних та спортивних заходів,

сприяння розвитку туризму.

7. Прийом делегацій: кожна зі Сторін може приймати делегації іншої Сторони з метою заохочення партнерства між представниками Харківської області та регіоном Гранд-Ест.

Сторони домовилися, що з метою забезпечення реалізації Меморандуму може бути утворено консультативно-дорадчі та робочі органи, зокрема:

Робоча група з питань гуманітарної підтримки та допомоги Харківщині;

Спільна рада з питань економічного розвитку;

Робоча група з питань забезпечення культурного обміну та розвитку міжрегіональних зв’язків та інші.