Попри війну на Харківщині впроваджуються енергоефективні проєкти

Цього року планується відкриття Харківського регіонального офісу декарбонізації та енергоефективності.

Харківська обласна рада та Харківська обласна військова адміністрація утворює установу для координації дій органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, та організацій, щодо надання інформаційно-консультаційної підтримки у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, альтернативних видів палива, альтернативних джерел енергії та декарбонізації.

Окрім того, Харківська обласна рада є територіальним координатором Проєкту ЄС “Угода мерів – Схід”. Це найбільший у світі рух за збереження клімату та енергії на місцевому рівні.

Підписанти зобов’язуються вживати заходів для досягнення мети щодо скорочення викидів парникових газів щонайменше на 35% до 2030 року та адаптації до наслідків зміни клімату. На сьогодні На Харківщині до проєкту «Угода Мерів» приєдналася 32 територіальні громади, в минулому році доєдналася Солоницівська громада. Всі підписанти активно запроваджують енергозберігаючі заходи на території своїх громад. Обласною радою постійно проводяться заходи з фінансової та інституційної підтримки підписантів. Постійно організовується участь представників громад Харківщини в онлайн – заходах на енергетичні тематики, теми екології, зміни клімату, цивільного захисту та моніторингу стану навколишнього природнього середовища. Минулого року для 21 представника громад проведено навчання енергоменеджменту. Це дає змогу спеціалістам на місцях фахово впроваджувати всі заходи щодо енергоефективності.

Громади підписанти активно впроваджують енергоефективні заходи та співпрацюють з міжнародними організаціями:

•У співробітництві з Українським фондом соціальних інвестицій в рамках проєкту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури, УФСІ VІI та УФСІ VІIІ» Зачепилівська, Безлюдівська, Новопокровська, Красноградська, Первомайська, Зміївська, Шевченківська, Чугуївська громади мають можливість виконати комплекс енергоефективних заходів та термомодернізацію будівель закладів освіти та медицини а також забезпечити належні житлові умови для внутрішньо переміщених осіб.

У 2023 року на Шевченківщині розпочалися роботи з реалізації проєкту «Покращення умов надання первинної медичної допомоги у ЦПМСД Шевченківського району” – заміна і утеплення даху, заміна вікон на металопластикові, утеплення фасаду, повна заміна водогону, опалення та електрозабезпечення, ремонт внутрішніх приміщень першого поверху. Також, у взаємодії з KfW відібрано додаткові медичні заклади для відновлення у рамках цього Проєкту, а саме: Слобожанська лікарня в Чугуївському районі та Красноградська центральна районна лікарня.

•Завдяки участі в проєкті GIZ «Зміцнення ресурсів для сталого розвитку приймаючих громад на сході України» проведено ремонт покрівель КНП «Чугуївська центральна лікарня ім. М.І. Кононенка» та замінено пошкодженні вікна та двері на енергозберігаючі в закладах дошкільної освіти Ізюмської міської ради.

•У Мереф’янській громаді завдяки співпраці з Німецько-Українським енергетичним партнерством та GIZ отримано 48 сонячних модулів та трансформатор на 6кВ для КНП «Мереф’янська центральна районна лікарня». У Балаклійській громаді завдяки GIZ проведено відновлювальні роботи дахів та системи опалення у п’яти освітніх закладах.

•Первомайська міська територіальна громада активно впроваджує ЕСКО-механізми. На території Чугуївської громади також проведено ряд заходів, направлених на підвищення енергоефективності.

•Посольство Швейцарії в Україні виділило фінансову допомогу в сумі 200 тис. євро на встановлення енергозберігаючих 957 вікон у житлових будинках Ізюма, які було пошкоджено внаслідок російської військової агресії.

•За підтримки управління ООН в одному з Чугуївських навчальних закладів замінено вікна, улаштовано відкоси, проведено ремонт пошкоджених стін.
•В Ізюмській громаді Міжнародною організацією з міграції проведено роботи з відновлення у 12 багатоповерхівках (енергозберігаючі віконні блоки та двері), Агентство ООН у справах біженців передало будівельні матеріали на ремонт дахів 35 багатоповерхівок.

•За підтримки Програми ООН на території Первомайської громади встановлено на полігоні системи відеоспостереження з автономним живленням і передачею даних, закуплено контейнери для сміття (баки ТПВ та баки ПЕТ), встановлено датчики палива та системи GPS-трекінгу для відстеження руху комунального транспорту КП «Жилсервіс».

Також обласна рада підтримує громади у впровадженні енергоефективних технологій через обласний конкурс «Разом в майбутнє». Так у 2023 році було реалізовано 9 проєктів по енергоефективності на загальну суму понад 13 мільйонів гривень, з обласного бюджету – більш ніж 7 мільйонів гривень.

На сьогодні робота продовжується і наразі проходять переговори з БО «Фонд «Енергетична дія для України» щодо підписання меморандуму для обговорення реалізації проєкту по встановленню сонячних панелей в закладах освіти та медичних установах.