Каразінський святкує 219-ю річницю від дня відкриття

Під час урочистого заходу привітання від голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко передав радник голови облради Євгеній Грицьков.

«Радий бути сьогодні з вами на урочистих заходах з нагоди річниці відкриття Харківського Національного університету ім. В.Н. Каразіна. Для мене велика честь вітати вас від імені голови обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко, від всього депутатського корпусу та від себе особисто. Моє життя, як і багатьох тут присутніх, пов’язане з Каразінським університетом, в першу чергу, як випускника цього навчального закладу. Я щиро вітаю вас з цієї датою та бажаю подальшого процвітання одного з найвидатніших університетів країни, відомому на весь світ своїми випускниками. В цей непростий час ви лишаєтесь локомотивом освітніх та наукових процесів Харківщини та всієї України. Університет відомий далеко за межами України та користується попитом студентів з різних куточків світу. Певен, разом ми вистоїмо і здобудемо нашу спільну Перемогу», – зазначив Євгеній Грицьков.

Він також передав колективу вишу відзнаки Харківської обласної ради.

Ректорка Харківського Національного університету ім. В.Н. Каразіна Тетяна Кагановська висловила слова вдячності всім, хто привітав колектив навчального закладу.

«Що таке Каразінський університет? Це середовище прогресивних, часом революційних, проте завжди проривних ідей та задумів. Це осередок національної ідеї, саме та інституція, де у 1906 році вперше було виголошено лекцію українською мовою. Це осередок руху, місце сильних, вільних, сміливих, культурних, освічених людей. Це корпорація, об’єднана високою метою, спільнота інтелектуалів, унікальне середовище талановитих та яскравих особистостей. Каразінський університет – це місце видатних людей, інституція, почесними докторами якої є Іван Франко та Михайло Грушевський, виш, з яким пов’язані життя та діяльність трьох лауреатів Нобелівської премії, який виховав цілу низку захисників та захисниць України, які зараз стоять на захисті нашої держави. В річницю університету ми дякуємо долі та Збройним Силам України! Дякуємо, що прокидаємося щоранку, дякуємо, що живі! І навіть в умовах війни маємо змогу жити та працювати в нашому незламному місті! Кожного разу, коли мені стає складно, я відчуваю тепло сердець тих, хто не дозволяє мені втратити надію – тепло каразінців, моїх друзів та однодумців! І сьогодні мені знову хочеться подякувати моїй великій каразінській родині! За підтримку! За дружбу! За щирість! За нашу єдність!», – сказала ректорка університету Тетяна Кагановська.

Також до привітань і нагороджень приєдналися представники Харківської обласної військової адміністрації та Харківської міської ради.

Довідково: Харківський національний університет — один із найстаріших університетів Східної Європи. Заснований у листопаді 1804 року з ініціативи видатного просвітника В. Н. Каразіна. Урочисте відкриття університету відбулося 29 січня 1805 року. Університет вписав багато яскравих сторінок в історію українського національного відродження ХІХ–ХХ століть, дав потужний імпульс перетворенню Харкова на великий науковий і культурний центр, освітянську столицю України, по праву посідає вищі шаблі всеукраїнських рейтингів серед класичних університетів і добре відомий далеко за межами України.
За роки існування університет закінчили понад 130 тисяч осіб. Імена вихованців університету увічнені в географічних назвах, назвах космічних об’єктів, рослин і мінералів, законів і формул. Близько 60 випускників університету стали дійсними членами і членами-кореспондентами Національної академії наук України.

Наразі до складу університету входить 23 факультети та навчально-наукові інститути.
Підготовка фахівців у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна здійснюється за 115 спеціальностями та спеціалізаціями, охоплює весь спектр сучасної класичної університетської освіти.