Життя присвячене сцені. Народна артистка України Світлана Коливанова відзначає 60-річчя творчої діяльності

В урочистому заході, присвяченому ювілею видатної балерини, взяла участь заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Дзюба та радник голови облради Євгеній Грицьков.

«Для мене велика честь бути присутньою на цій святковій церемонії та мати можливість привітати шановну Світлану Коливанову з ювілеєм творчої діяльності – від імені голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко, всього депутатського корпусу і від себе особисто. Ваш унікальний талант дав можливість зрозуміти мову танцю багатьом глядачам. Знаю, що цей талант хотіли мати на своїх сценах провідні театри країни та світу – такі пропозиції надходили неодноразово. Проте Ви та ваш чоловік залишились вірними Харківщині. Захоплююсь вашою відданістю улюбленій справі, якій Ви присвячуєте усе своє життя», – сказала Валерія Дзюба.

Під час вітальної церемонії вона передала Світлані Коливановій відзнаку «Цінний подарунок — годинник з логотипом „Голова Харківської обласної ради“».

«Нехай цей годинник завжди показує час Світлани Коливанової-Попеску», – сказала заступниця голови облради. 

Також Світлану Коливанову привітав з ювілеєм Євгеній Грицьков.

«Вам аплодували у театрах по всьому світу, ваш талант відомий далеко за межами країни. Велика вдячність за те, що виховали не одне покоління професійних балерин, і навіть зараз продовжуєте прививати любов та відданість професії вашим вихованцям. Творчість живе попри війну. Успіхів, нових досягнень і якнайскорішої Перемоги», –  сказав Євгеній Грицьков.

Довідка. Світлана Коливанова-Попеску після закінчення у 1959 р. з відзнакою Київського хореографічного училища почала свій творчий шлях у оперних театрах Києва і Ташкента. З  грудня 1963 р. вона стала провідною солісткою балету Харківського академічного театру опери та балету  імені М.В. Лисенка. Разом із своїм постійним партнером та чоловіком Теодором Попеску (1935-2008р.р.) швидко стала улюбленицею харківської публіки та успішно представляла українську балетну школу за кордоном – Канада (1967р.), США (1973р.), Канада та Бразилія (1974р.), Польща (1975р.), Італія (1977р.) та ін.

У 1966р. на  ІІІ міжнародному  конкурсі артистів балету у Варні Світлана Коливанова отримала срібну медаль та звання лауреата ІІ премії. Того ж року вона була нагороджена почесним званням заслуженої артистки України.

З 1997 р. Світлана Коливанова обіймає посаду головного балетмейстера (художнього керівника  балету) ДП «Харківський національний академічний театр  опери та балету імені М.В. Лисенка» та приділяє першочергову увагу збереженню та зростанню професійного рівня молодого покоління артистів балету театру та якості академічного танцю, поповненню балетного репертуару  найкращими вітчизняними та зарубіжними виставами класичної спадщини та творами сучасної хореографії.