Тетяна Єгорова-Луценко: Парламент і Рада ЄС домовилися про новий механізм підтримки України

Як повідомила голова Харківської обласної ради, президентка УАРОР Тетяна Єгорово-Луценко, після прориву на Європейській раді 1 лютого учасники переговорів від Європейського парламенту та Ради ЄС досягли попередньої угоди щодо фінансового механізму для України, виняткового пакету в розмірі 50 мільярдів євро для допомоги Україні по відновленню та модернізації на 2024 – 2027 роки.

«Ця угода – значний крок на шляху України до членства в ЄС.

Європейський Парламент суттєво посилив демократичну легітимність Фонду в Україні шляхом посилення участі Верховної Ради в його розвитку. Цей процес також передбачає залучення громадськості і забезпечує комплексний та інклюзивний підхід до управління.

33% ресурсів призначені як гранти, з яких щонайменше 20% спрямовано на відновлення, реконструкцію та модернізацію країни. Крім того, 20% інвестицій Фонду буде спрямовано на «зелені» ініціативи, а 15% підтримки – на малий та середній бізнес.

Також це рішення прокладає шлях до використання заморожених російських активів на відновлення України і підкреслює важливість співпраці з міжнародними союзниками для досягнення цієї мети. Домовленість Парламенту і Ради ЄС також передбачає посилення антикорупційних заходів в Україні.

Європарламент остаточно має узгодити надання Україні допомоги наприкінці лютого», – розказала Тетяна Єгорова-Луценко.