ЮНІСЕФ доставив 3600 ноутбуків для онлайн навчання школярів Харківщини

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко разом з Міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим, Головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Муніром Мамедзаде, начальником ХОВА Олегом Синєгубовим, міським головою Ігорем Тереховим передали гаджети представникам громад та шкіл міста і області.

«Сьогодні наш пріоритет — повернути до очного навчання якомога більше дітей, зокрема через будівництво укриттів. Утім, на жаль, ми досі маємо території, де через безпекові питання відновити очне навчання неможливо. Водночас девайси для дітей — це не лише про під’єднання до уроків, не лише про виконання домашнього завдання. Це також про можливість спілкуватися з однолітками, дізнаватися нову інформацію, отримувати підтримку від вчителів. Забезпечити їм такі можливості — для нас надважливо і ми вдячні партнерам за надану підтримку», — зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

Минулого року ЮНІСЕФ доставив у Харківську область понад 13 700 гаджетів. З початку повномасштабної війни – понад 64 000 індивідуальних цифрових пристроїв для учнів та вчителів по всій Україні. До кінця березня 2024 року буде передано ще 28 300 пристроїв. Це можливо завдяки підтримці урядів Німеччини, Японії та Республіки Корея, Національних комітетів ЮНІСЕФ у Фінляндії та Японії, ініціативи Breakthrough Prize Foundation «Tech for Refugees» (США), а також Європейського Союзу та GPE.

«Близько 1,9 мільйона дітей в Україні продовжують потерпати через закриття шкіл, спричинене безпековою ситуацією. Тому вони повинні мати можливість продовжувати навчання хоча б онлайн. Щоб мінімізувати подальші освітні втрати, школярам потрібно забезпечити доступ до цифрових пристроїв. У багатьох випадках дітям доводиться брати телефон у батьків, щоб відвідувати уроки. Хоча інвестиції в цифрову освіту дійсно важливі, варто пам’ятати, що онлайн-навчання жодним чином не дорівнює очному. Дітям, які навчаються дистанційно, потрібні також взаємодія з однолітками та фізична активність, тож ми маємо створити для них оптимальне середовище для навчання та розвитку», — зазначив Мунір Мамедзаде, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Ноутбуки призначені для дітей із вразливих груп населення, зокрема зі статусом ВПО, з інвалідністю, з малозабезпечених сімей та ті, що позбавлені батьківського піклування.

«Вдячна команді ЮНІСЕФ, які реалізовують на Харківщині велику кількість потужних проєктів (чи не найбільше з усіх регіонів країни), за те, що приділяєте стільки уваги області і місту, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Для нас дуже важливо, щоб наші діти мали можливість навчатися і жити на Харківщині, щоб залишались студенти, викладачі. ХОВА, обласна та міська ради працюють у тісному тандемі. Підтримка Міністерства теж дуже важлива. Розраховуємо на те, що ще багато проєктів буде реалізовано на Харківщині», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.