Тетяна Єгорова-Луценко: Прийняття Законопроєкту No4298 – важливе рішення у контексті завершення реформи децентралізації, а також шляху України до ЄС

Президентка УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у Конгресових слуханнях, які відбулися на майданчику Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Народні депутати, представники Офісу Президента, Кабміну, ОМС, ОВА, експерти працювали над вдосконаленням положень Законопроєкту No 4298, який передбачає внесення змін до Закону «Про місцеві державні адміністрації»

Йдеться про встановлення нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування та трансформацію місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу, зокрема, документом пропонується оновлення механізму відбору та призначення на посади керівництва місцевих державних адміністрацій.

Комітет ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Законопроєкт до другого читання.

«Робота над створенням найкращої версії – масштабна і довготривала. Прийняття законопроєкту – важливе рішення у контексті завершення реформи децентралізації, а також шляху України до ЄС, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – УАРОР має єдину позицію – #4298 має бути винесений на голосування у сесійну залу найближчим часом. Наша Асоціація була активним учасником абсолютно усіх обговорень, ми надали низку пропозицій, деякі з них були враховані».

У ході дискусії Тетяна Єгорова-Луценко озвучила ще декілька пропозицій від УАРОР.

«Що стосується права на оскарження до суду рішень місцевих рад – в законі має бути передбачено не тільки право на оскарження, але й відповідальність керівника МДА за безпідставність звернення до суду. Підтримуємо положення законопроєкту щодо створення Єдиної комісії з формування керівного складу МДА. Але до складу комісії мають входити, по-перше, представники всіх верифікованих Всеукраїнських асоціацій ОМС, (а не один чи два), по-друге, з єдиним статусом та терміном повноважень чотири роки, як і у всіх інших членів комісії, а не з щорічною ротацією», – відзначила президентка Асоціації.

Вона також подякувала голові профільного Комітету ВРУ Олені Шуляк, очільнику підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Віталію Безгіну, всім учасникам зустрічі за конструктивну роботу.