Грамотами Харківської обласної ради нагороджено членів ГО «Спілка ветеранів АТО» з нагоди Дня українського добровольця

Під час урочистих заходів відзнаки військовим вручив заступник керуючого справами, начальник управління з питань територіального і місцевого розвитку та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Максим Колінько.

«Дозвольте привітати вас від імені голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко та від себе особисто з Днем українського добровольця. Ви з числа тих українців, які одними з перших стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Від 2014 року і до сьогодні ви, разом зі своїми побратимами рятуєте Українську державність. Уклінно дякуємо вам за вірність українському народові та військовій присязі, особисту мужність і самовідданість, виявлені під час захисту державного суверенітету. Бажаємо вам здоров’я. Повертайтеся живими додому. Всім нам скорішої Перемоги. Слава Україні!», – сказав Максим Колінько.

Довідково: Щороку 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. Пам’ятна дата встановлена Верховною Радою України у 2017 році, щоб вшанувати мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої держави. Дата 14 березня була обрана не випадково. Саме в цей день у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Чоловіки й жінки самоорганізувалися та вирушили на схід України – на захист нашої держави та її суверенітету. Новий виток розвитку добровольчому руху надав Закон України «Про основи національного спротиву», ухвалений 16 липня 2021 року. Відповідно до цього закону добровольче формування територіальної громади – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.