Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь в обговореннях децентралізованого процесу відбудови України

Голова Харківської обласної ради, президентка УАРОР взяла участь у дискусії щодо відновлення України, яка пройшла в рамках 10 Європейського Саміту регіонів та міст у Монсі (Бельгія).

У заході взяли участь представники з усіх континентів світу. Серед спікерів:Президент Європейського комітету регіонів Вашко Альвес Кордейро, віце-прем’єр-міністр України Кубраков, федеральний міністр економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свеня Шульце, виконавчий секретар президії Конгресу місцевих та регіональних влад -Олексій Кулеба, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Серед важливих тем порядку денного:
▫️вивчення висновків звіту Європейської Комісії щодо України з особливою увагою до багаторівневого управління та регіонального розвитку;
▫️ефективна імплементація Ukraine Facility із конструктивним залученням органів місцевого самоврядування;
▫️визначення нових можливостей для розбудови спроможності українських місцевих та регіональних влад та їхніх асоціацій;
▫️підтримка партнерських відносин між українськими регіонами, містами та місцевими громадами та їх колегами в ЄС і країнах-донорах;
▫️врахування ролі, яку може відіграти Європейський альянс міст і регіонів для відновлення України в цьому контексті.

Тетяна Єгорова-Луценко відзначила, що беззаперечна підтримка нашої держави з боку європейських партнерів – головний лейтмотив сесії.

«Важливо, що міжнародні експерти надають високу оцінку проміжним результатам реформи децентралізації і висловлюють готовність допомагати у її завершенні, а також саме місцеве самоврядування вважають ключовим інструментом у відбудові нашої держави, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Найголовніше. Ми повинні пам’ятати і говорити про те, що у нас триває війна. Під час своєї промови звернулась до представників всіх міст та регіонів – партнерів з приводу того, щоб вони лобіювали інтереси перед своїми урядами щодо надання більшої кількості зброї для України. Якщо ми не звільнимо країну, то процес відновлення далі розмов не піде. Перемога – є основним пріоритетом для українських громад, міст і регіонів».

Вже у червні у Берліні відбудеться масштабна конференція з відновлення України. УАРОР внесла свої пропозиції до рекомендацій, розроблених Європейським Альянсом міст та регіонів, Комітетом Європейських регіонів, які будуть представлені на заході. У списку – 17 пунктів щодо концепції відновлення, які спрямовані на подальше зміцнення стійкості нашої держави.

«Маю надію, що на конференцію будуть запрошені також керівники тих міст і регіонів, які найбільше постраждали в нашій країні», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.