Відбувся  регіональний форум «Економічне відновлення та розвиток Харківської області в умовах війни»

Мета форму  –  залучення уваги до проблем економічного відновлення регіону, обговорення проблем та шляхів відновлення економіки та соціальної сфери, ініціювання програм відновлення економіки місцевих громад, стимулювання залучення інвестицій, покращення регіонального бізнес-клімату, створення робочих місць та підвищення життєвого рівня населення області, налагодження конструктивного діалогу між представниками бізнесу, влади та органів місцевого самоврядування щодо відновлення економіки, посилення спільних зусиль з відновлення між ключовими зацікавленими сторонами в прифронтових та звільнених районах, які відображають місцеві пріоритети.

У заході взяла участь заступниця голови обласної ради Валерія Дзюба. 

«Тема економічного відновлення регіону наразі є болючою, і ми тримаємо контакт з іншими обласними радами,  ділимося досвідом, шукаємо механізми. Представниками всіх гілок місцевої влади у цьому напрямку зроблено багато. Але питання підтримки та відновлення економіки не може вирішуватися лише на місцевому рівні, це повинен бути збалансований процес, бо з одного боку, нам потрібно полегшити умови для бізнесу, зокрема у прифронтових регіонах, а з іншого боку,  нам потрібно думати і про наповнення бюджету, тож необхідні законодавчі ініціативи та державна підтримка, які б регулювали цей процес- зазначила Валерія Дзюба. – Так, депутати затвердили рішення «Про наявність обставин непереборної сили та затвердження переліку суб’єктів господарювання – юридичних осіб сільськогосподарських товаровиробників, що постраждали внаслідок обставин непереборної сили. Таким чином понад 1469 підприємств аграрної галузі Харківщини скористалися пільгами щодо сплати податку на землю. Такі механізми вже напрацьовуються, вже існує низка рішень на державному рівні, впевнена, що найближчим часом їх буде набагато більше».

Також на Харківщині діє низка інших програм, щодо підтримки підприємницької діяльності:

–  Наприкінці січня 2024 року Президент України підписав укази стосовно створення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану та Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні». Ідея платформи: підтримувати українське, виробляти українське, купувати українське. До 40% коштів при купівлі українського повертається назад у бюджет  у вигляді податків; 

–  Програма для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання у рамках Програми єРобота. Проєкт передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання. Він спрямований на активізацію підприємницької діяльності та стимулювання створення робочих місць;

–  У Харківській області, одній п’яти областей України, запущено проєкт «Підтримка відновлення соціальної та фінансової стійкості громад, постраждалих  від війни на сході та заході України» ULEAD з Європою.  ВПО мають можливість отримати допомогу з працевлаштуванням та відновленням бізнесу.

У форумі взяли участь: заступник Міністра економіки України Олексій Соболев (онлайн), Народний депутат України, голова комітету з питань економічного розвитку у Верховній Раді України Дмитро Наталуха (онлайн), заступник керівника проєкту з технічних питань Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Анна Гладштейн (онлайн), представники органів влади, органів місцевого самоврядування, підприємці, власники малих та середніх підприємств.

Організатори форуму ГО “Асоціація приватних роботодавців” за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».