Відбулась презентація методології та результатів дистанційної оцінки, проведеної в Харківській області Товариством науковців України та Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН на замовлення Міністерства економіки України та Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Захід відбувся у гібридному форматі. У ньому взяли участь заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний, виконувач обов’язків голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Дмитро Макаренко, координаторка програми Продовольча та сільськогосподарська організація Тіфейн Лука. До учасників обговорення доєдналася заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Дзюба.

«Шановне та фахове товариство, по-перше, дозвольте подякувати від імені голови обласної ради Тетяни-Єгорової Луценко, від всього депутатського корпусу та від наших громад за величезний обсяг роботи, який було проведено, і за те, що саме Харківщина була першою, де провели подібну оцінку. Це дослідженням є базовим підґрунтям для подальшої роботи та розробки механізмів та програм, що дозволять мінімізувати ті жахливі наслідки, що має Харківська область. Це буде стимулювати наших сільгосп підприємців на подальшу роботу в регіоні, дасть можливість створити дорожню карту для всіх сторін процесу від розмінування до визначення пріоритетних локацій, надасть впевненість нашим західних партнерам щодо якості сільгосппродукції, яка виробляється в нашому регіоні. Зі свого боку Харківська обласна рада зробить все можливе аби допомогти в цій складній роботі та забезпечити стале відновлення в області», – зазначила Валерія Дзюба.

Під час заходу було проведено презентацію методології оцінювання, результатів оцінки в Харківській області, а також Порталу оцінки збитків сільського господарства через втрати ґрунтів внаслідок воєнних дій. Серед порушених тем – впровадження в українське законодавство методології оцінки втрат сільського господарства внаслідок втрати ґрунтів та визначення пріоритетності земель для підтримки; використання даних оцінки збитків в Державному земельному кадастрі тощо.

Так, згідно з обласною статистикою, станом на 2021 рік у Харківській області посівні площі сільськогосподарських культур становили 1736,6 тис. У 2022 році площа оброблених угідь зменшилася на 43% до 987,9 тис. Скорочення посівних площ внаслідок російського вторгнення та наслідків окупації є прямим наслідком збройної агресії російської федерації проти України. Обсяг виробництва сільськогосподарських культур у 2022 році скоротився на 52% порівняно з попереднім, що загалом становить 4,1 тис т за статистичними даними. Окрім прямого ефекту, сільгоспвиробництво зазнало, також, і низку непрямих негативних ефектів. Територія дослідження охоплює 34% площі Харківської області, яка найбільше постраждала від бойових дій впродовж лютого-жовтня 2022 року. Територію дослідження визначено на основі попереднього аналізу космічних знімків, і вона не включає 40 км зону до державного кордону та 40 км зону до лінії розмежування, оскільки ґрунти цих територій час-від-часу піддаються бомбтурбації. Територіальна громада розглядається як базова одиниця аналізу бомбтурбованих ґрунтів. Всього в Харківській області проаналізовано 31 територіальну громаду в 5 районах, однак деякі з них вивчено частково внаслідок їх розміщення у прикордонній території.

Більше детально з даними дослідження можна ознайомитися на порталі: https://land.loss.tdukr.com/…/analytical-report-on…