Як жінці організувати власну справу під час війни або розвинути вже працюючий бізнес: на Харківщині обговорили діючі програми та проєкти, а також  проблеми, які наразі потребують вирішення 

Заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Дзюба взяла участь у круглому столі «Зміцнення економічних можливостей жінок та залучення їх до процесів відбудови під час війни та у післявоєнний період у Харківській області», який організувала ГО «Асоціація приватних роботодавців». У заході також взяли участь представники виконавчої гілки влади та органів місцевого самоврядування регіону, представники місцевих бізнес-структур.

Звертаючись до учасників круглого столу Валерія Дзюба подякувала організаторам за майданчик для конструктивного діалогу та зауважила, що хоча розв’язання багатьох питань лежить у сфері державного регулювання, однак місцеве самоврядування не стоїть осторонь потреб, які постають під час дії правового режиму воєнного стану. Тож на рівні обласної ради у взаємодії з іншими органами представницької влади – районів та територіальних громад, з огляду на обставини, що склалися внаслідок російської агресії, опрацьовуються нові механізми підтримки жіночого населення регіону, зокрема розвитку та сприяння у їх реалізації. 

Валерія Дзюба також запропонувала організувати на Харківщині бізнес-хаб для жінок, звернувшись до якого можна було б отримати повну консультацію щодо відкриття бізнесу – від «А» до «Я», а також розраховувати на допомогу і підтримку, починаючи власну справу. 

«Повинна бути створена «дорожня карта», загальна для регіону програма,  завдяки якій власниці діючого бізнесу зможуть скористатися інструментами для його розвитку, а початківці, – отримати додаткову допомогу, додаткові можливості, дізнатися,  які бізнес-ніші наразі є актуальними, і де саме вони можуть застосувати свої навички. Мені здається всім нам, особливо на Харківщіні, потрібен такий потужний рух, інформаційна компанія щодо роботи з грантовими установами, міжнародними фондами, консульствами, посольствами, представники, яких є в Україні, щодо тієї допомоги, яку вони наразі можуть надати. Це було б дійсно дуже крутою підтримкою», – сказала Валерія Дзюба. 

Також вона відзначила, що жінкам-підприємицям, у яких є діти, може бути організована додаткова допомога із соціальних питань для того, щоб вони могли якісно вести свій бізнес.

Питання створення такого Центру буде обговорено на нараді з представниками бізнес-спільноти, обласного центру зайнятості та експертами. 

Очільник Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак зазначив, що метою проєкта є зміцнення ролі жінок-підприємців у процесах економічного відновлення на деокупованих територіях, сприяння реалізації економічних можливостей жінок під час війни та у післявоєнний період та інтеграція жінок ВПО. Разом із цим, він презентував результати фокус-групи та шляхи розв’язання виявлених проблем. Зокрема, він назвав деякі фактори стимулювання повернення/відновлення/розвитку бізнесу та відновлення економіки місцевих громад на територіях, що постраждали від повномасштабного вторгнення та на деокупованих територіях:

– запровадження інструментів страхування інвестицій і об’єктів, що відновлюються, від воєнних ризиків;

– забезпечення пільгового кредитування на відновлення зруйнованого та пошкодженого майна і подальший розвиток;

– забезпечення широкого та відкритого доступу до наявних програм відновлення, грантових державних і донорських програм, а також прозорого механізму розподілу міжнародної фінансової допомоги;

– надання преференцій для підтримки бізнесу, що залишився працювати на територіях,  що постраждали від повномасштабного втрогнення та деокупованих територіях;

– підтримка та просування місцевого товаровиробника тощо. 

Директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков розповів про державні програми щодо розвитку бізнесу, можливості щодо отримання грантів на розвиток бізнесу тощо.  Зокрема, мова йшла про нову ініціативу для підтримки жінок-підприємиць «Створюй».