Відбулось засідання постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та соціального розвитку села 

В роботі комісії взяла участь заступниця голови обласної ради Валерія Дзюба. 

Депутати погодили проєкт рішення обласної ради «Про внесення змін до переліку суб’єктів господарювання – юридичних осіб сільськогосподарських товаровиробників, що постраждали внаслідок обставин непереборної сили, затвердженого рішенням обласної ради від 14 лютого 2023 року № 502-VIII «Про наявність обставин непереборної сили та затвердження переліку суб’єктів господарювання – юридичних осіб сільськогосподарських товаровиробників, що постраждали внаслідок обставин непереборної сили» (зі змінами)». 

Як зазначив Начальник управління правового забезпечення діяльності ради виконавчого апарату обласної ради Ілля Крючков до обласної ради надійшли звернення двох агропромислових підприємств що здійснюють господарську діяльність на території Харківської області з проханням включити зазначені підприємства до переліку суб’єктів господарювання – юридичних осіб сільськогосподарських товаровиробників, що постраждали внаслідок обставин непереборної сили. 

Нагадаємо, що прийняття даного рішення зумовлено російською військовою агресією проти України та введенням воєнного стану в Україні. Депутати Харківської обласної ради визначили, з 24 лютого 2022 року до дня припинення чи скасування воєнного стану на території Харківщини діють обставини непереборної сили. Разом із цим, затверджено перелік суб’єктів господарювання – юридичних осіб сільськогосподарських товаровиробників, що постраждали внаслідок обставин непереборної сили, до якого увійшло більше 1400 відповідних суб’єктів господарювання, які розташовані на тимчасово окупованих територіях Харківської області, а також у районах проведення бойових дій та ті, які постраждали від ворожих нападів агресора. 

Це дозволить підприємцям аграрної галузі на території Харківської області, згідно із затвердженим переліком, сплатити податки відповідно до вимог чинного законодавства України, ураховуючи підпункт 298.8.4. пункту 298.8. статті 298 Податкового кодексу України у разі, коли у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва становить менш як 75 відсотків, сільськогосподарський товаровиробник – юридична особа сплачує податки у наступному податковому році на загальних підставах. Якщо така частка не перевищує 75 відсотків у зв’язку із виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому році, до платника податку в наступному податковому році зазначена вимога не застосовується.