Зміни у мережі закладів освіти та освітніх програмах, зміна підходів і стандартів освіти: пройшли обговорення законодавчих змін, необхідних для втілення реформи профільної середньої освіти

Голова Харківської обласної ради, президентка УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у заході, який пройшов на комунікаційному майданчику Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у співпраці з Міністерством освіти і науки України за сприяння та підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Керівник Офісу Конгресу В’ячеслав Негода, заступники Міністра освіти і науки Олександр Сташків та Дмитро Завгородній, заступниця голови комісії гуманітарної політики Конгресу, народна депутатка Юлія Гришина. Захід зібрав також представників обласних рад та ОВА з усієї України.

«Команда УАРОР теж представлена. Працювали разом з головою Секретаріату Асоціації Сергієм Левчуком, віце-президентом Віолеттою Лабазюк, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Головним чином реформа передбачає: оновлення загальної середньої освіти за концепцією «Нова українська школа», з 2027 року передбачено запровадження трирічної профільної середньої освіти (10-12 класи) за двома спрямуваннями: академічним (ліцеї, після яких вступатимуть до вишів) та професійним (коледжі, де отримуватимуть професію (дорога до вишу теж відкрита)».

До 1 вересня 2024 року мають затвердити плани формування мережі закладів освіти.

«Але важливо розуміти, що робити регіонам, які наразі перебувають у зоні активних/можливих бойових дій, як впроваджувати реформу на цих територіях. А також у менш спроможних громадах. Наголосила на цьому під час свого виступу. Глибоко переконана, що маємо зважати на територіально-орієнтований підхід, – повідомила Тетяна Єгорова-Луценко. Загалом УАРОР підтримує запропоновані реформою позиції. Налаштовані на максимально ефективну роботу».