Колектив виконавчого апарату обласної ради прослухав інструктаж щодо протидії кібернетичним загрозам та профілактики і попередженню корупційних правопорушень

З метою посилення роботи з протидії кібератакам на інформаційно-телекомунікаційні системи органів місцевого самоврядування та їхньої ідентифікації та удосконалення навичок протидії спеціалісти Управління Служби безпеки України в Харківській області провели семінар, де ознайомили колектив виконавчого апарату обласної ради з ймовірними випадками кібератак.

Зокрема спеціалісти СБУ повідомили, що кібератаки можуть бути як окремо на персональні дані людини, так і на інформаційну систему компанії, інфраструктури тощо.

«Є так звані фішингові повідомлення – лист електронної пошти, SMS, або інше повідомлення, яке виглядає як повідомлення від надійної організації, але воно призначене для викрадення ваших персональних даних. Якщо в повідомленні, яке вам надіслане, дивний відправник, чи посилання, то його не можна відкривати. Потрібно звертати увагу на домен адреси, з якого вам прийшло повідомлення. Якщо вам надіслали повідомлення начебто з офіційних джерел, то там мають бути лише домени, які використовуються в Україні. Шахраї часто здійснюють психологічний вплив і спонукають вас у повідомленні до швидких дій – натиснути на посилання, наприклад, а у разі не виконання погрожують відповідальністю. Ні в якому разі не робіть цього. А якщо ви вже перейшли за посиленням, то терміново відключайте пристрій від інтернету та виключайте пристрій», – сказав спеціаліст СБУ.

Друга частина семінару для працівників апарату обласної ради стосувалася профілактики та попередження корупційних правопорушень. Начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції виконавчого апарату обласної ради Томіла Погуляєва зазначила, що працівники апарату обласної ради є суб’єктами на яких поширюється вимоги Закону України «Про запобігання корупції».

«Прошу дотримуватись антикорупційного законодавства, правильно заповнювати декларації про доходи, не вносити недостовірні відомості до них. Повідомляти про наявність або потенційний конфлікт інтересів для вчасного врегулювання, який може виникати при здійсненні своїх повноважень. Дотримуватися етичної поведінки посадової особи місцевого самоврядування. Додержуватися обмежень щодо отримання подарунків», – поінформувала Томіла Погуляєва.