На Харківщині проходить форум «Війна та права людини»

На заході представлено щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за 2023 рік.

«Система захисту прав людини потребує трансформації і розвитку. Наша інституція точно не стоїть на місці. Попри трагедії, біль і розпач ми всі вчимося не просто жити в цих реаліях, ми згуртовуємося, змінюємося, рухаємо країну вперед. Кожен українець і кожна українка роблять все можливе щоб наблизити Перемогу. Сьогодні ми вам презентуємо другу щорічну доповідь уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У 2023 році до мене надійшло понад 95 тис. звернень. Кількість звернень зросла більш ніж як у двічі у порівнянні із минулим роком. Ми розвиваємо мережу регіональних представництв, ми стаємо ближчими до людей, нам довіряють. Саме тому кількість звернень лише невпинно зростає», – зазначив Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

Голова Харківської обласної ради, президентка УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко відзначила, що усі гілки влади повинні робити все для того, щоб знайти можливості, аби права наших жителів, внутрішньо-переміщених осіб були максимально захищеними, враховуючи реалії війни.

«Через російську військову агресію Харківщина, на жаль, перебуває у тих умовах коли права людини порушуються щодня. Хочу подякувати Дмитру Лубінцю, його команді, зокрема представнику у Харківській області Оксані Червяковій, за колосальну роботу, яку їм вдається проводити. Це дуже не просто у країні, яка вже стільки років знаходиться у вогні. Адже наразі ми говоримо не про порушення прав людей, коли відмовили у прийомі у владних кабінетах, ми говоримо про те, що люди втрачають свої родини, близьких, житло. Війна поставила перед нами зовсім нові, страшні виклики», – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Загальна кількість звернень, які надійшли до Уповноваженого з Харківської області – 6686.

Важливо також відзначити, що з російського полону вдалося повернути додому 3210 героїв та героїнь, а також 705 маленьких українців.

Під час форуму було обговорено стан дотримання прав людини в Харківській області, зокрема прав людини в місцях несвободи, інформаційних, соціальних та економічних прав, рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних і релігійних поглядів, прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони, прав дитини, прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України.