Вперше на Діалозі високого рівня у Страсбурзі було порушено питання повноважень районних рад

Голова Харківської обласної ради, президентка УАРОР підбила підсумки дискусії щодо доброго демократичного врядування в Україні, яка пройшла за участі українських і міжнародних експертів.

«Оновлення Концепції реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні. Її затвердили ще в 2014 році – і можна сміливо сказати, що вона спрацювала, ставши базою для реформи децентралізації. Тому прийняли логічне рішення не винаходити велосипед, а просто оновити документ, враховуючи нинішні реалії. Мова передусім про два фактори, які ще не були відомі у 2014-му: велика війна та переговори про вступ в ЄС. УАРОР – серед долучених до оновлення Концепції», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Під час Діалогу обговорили питання розподілу повноважень між різними рівнями органів місцевого самоврядування.

«Наголосила на необхідності саме субсидіарного принципу розподілу повноважень. Вперше на Діалозі високого рівня було порушено питання повноважень районних рад, в тому числі європейськими партнерами, – воно має бути вирішене на законодавчому рівні. Якщо відверто, то для УАРОР обговорення у Страсбурзі проблематики субрегіонального рівня – це перемога», – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Також обговорили питання відновлення органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях і в тих регіонах, де створені військові адміністрації; проведення повоєнних виборів.

«Тут питань багато. Яким чином ухвалюватимуться рішення про неможливість проводити вибори на певних територіях? Наприклад, нещодавно деокупованих або окупованих. Як актуалізувати Реєстр виборців? Адже кількість внутрішньо переміщених осіб є величезною, а мільйони українців виїхали за кордон. Заборонені політичні партії: на скільки років їхні колишні члени мають бути відсторонені від виборів? Лунали пропозиції від 5 до 10 років, також йшлося про створення комісії з цього питання. Має бути надійна та стабільна виборча нормативно-правова база. Домовилися, що повоєнні вибори стануть темою окремого засідання на високому рівні в рамках Ради Європи. Щодо моєї особистої думки, то я впевнена, що вибори під час воєнного стану – неможливі, а головна передумова – Перемога України і безпека громадян», – сказала очільниця обласної ради.

Найближчим часом з генеральним секретарем Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Матьє Морі буде підписана угода про співпрацю між Конгресом та УАРОР, домовилися про реалізацію конкретних проєктів.