У Брюсселі пройшов Саміт «Партнерства, інновацій та здоров’я ветеранів»

До заходу долучилась голова Харківської обласної ради, президентка УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко.

«Ветеранська політика – один з головних напрямків Плану пріоритетних дій Уряду на 2024 рік, і, що теж дуже важливо, – тема для обговорень на міжнародних майданчиках.

Європейські країни зацікавлені допомагати нашим Захисникам і Захисницям. Приємно, що до організації та проведення заходу долучились представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов, надійний друг і партнер Харківщини, голова Комісії з питань транскордонних, європейських та міжнародних відносин Регіону Гранд-Ест Французької Республіки Крістіан Дебев.

Звісно, загальну стратегію веде держава, але її імплементація, головним чином, лежить на органах місцевого самоврядування», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Також відзначила, що на місцях виконується великий пул задач. Зокрема:

▫️обласні ради України приймають програми з підтримки Захисників і Захисниць, їх родин. Це стосується матеріальної допомоги, коштів на оздоровлення та реабілітацію, оплату комунальних послуг, отримання житла тощо. Така програма затверджена, зокрема, у Харківській області – розрахована на 4 роки, загальний обсяг коштів на цей рік становить понад 113 мільйонів гривень. На Дніпропетровщині у червні також затвердили розширену програму підтримки ветеранів.

Одне з головних завдань – проводити активну інформаційну кампанію для Захисників і Захисниць про те, що такі Програми існують, і на яку підтримку вони можуть розраховувати;

▫️у регіонах України створені комунальні підприємства щодо підготовки резервістів, в яких працюють ветерани. Фактично хлопці і дівчата, які бажають долучитись до лав ЗСУ, мають змогу отримати знання та практичні вміння, необхідні для захисту країни по декільком напрямкам.

«Також важливо, що УАРОР долучена до низки процесів, які відбуваються у країні, – законотворчих, політичних тощо. Асоціація започаткувала взаємодію із зарубіжними партнерами, зокрема з Францією, Норвегією, Данією щодо налагодження кращого місцевого самоврядування за європейськими зразками. Ветеранська політика – завжди серед пріоритетних питань порядку денного наших діалогів.

Окрім того, ми вже починаємо використовувати досвід країн-членів НАТО, де тема ветеранів завжди є актуальною і пріоритетною, а ветерани – шановані повноцінні члени суспільства.

І ще одне. Глибоко переконана, що виховання у населення тотальної поваги до ветеранів – наш святий обов’язок.

Низький уклін тим, хто зараз стоїть на захисті нашої держави. І слова величезної подяки колегам, українським і зарубіжним партнерам – тим, хто за покликом серця і по роботі опікується ветеранами, їх родинами, їх щоденними турботами, повертаючи наших героїв до нормального повноцінного життя», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.