На Харківщині презентували результати планового моніторингу закладів охорони здоров’я

Про проведення моніторингу роботи закладів охорони здоров’я щодо дотримання умов договорів за пакетами «Медична допомога при гострому мозковому інсульті», «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда», «Медична допомога при пологах», «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках» розповіла голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

«У жовтні минулого року була прийнята постанова Кабінету Міністрів України. Ми боролися за неї майже рік для того, щоб зробити моніторинг насправді тим процесом Національної служби здоров’я України, який буде справедливий і який буде працювати на користь пацієнта. Всі наші договори з закладами охорони здоров’я укладені на користь третьої сторони, на користь пацієнта. Кожен платіж, кожне зобов’язання, все те, що там пишеться відповідно воно спрямовано на користь людини, якій надається медична послуга. Аналогічно моніторинг – це не додатковий каральний інструмент, яких у нас і так достатньо в країні, це комплекс заходів, який дозволить дуже швидко виправляти поведінку навіть тих медичних закладів, які не потрапили до моніторингу, але які хочуть навчатися, удосконалюватися, працювати краще і розвиватися, надаючи якісні послуги пацієнтам», – сказала Наталія Гусак.

У фокусі заходу були такі питання:

  • результати автоматичних верифікацій даних про медичних працівників та медичних спеціалістів закладів охорони здоров’я Харківської області;
  • результати планових моніторингових візитів до медзакладів, які надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарда, пологах та медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках. Цей моніторинг був присвячений перевірити чи виконують заклади охорони здоров’я, які надають ці види спеціалізованої медичної допомоги, договори, що підписали з НСЗУ;
  • ключові досягнення та порушення у діяльності закладів охорони здоров’я, які були виявлені в результаті моніторингу;
  • основні виклики, з якими стикаються медичні заклади під час впровадження програми медичних гарантій;
  • підстави для розірвання договору з НСЗУ;
  • створення наглядових рад в закладах охорони здоров’я, які є важливим компонентом для того щоб відразу моніторити всі зобов’язання, які має заклад охорони здоров’я перед НСЗУ відповідно до договору. Наглядові ради мають одразу сигналізувати про порушення і не доводити до масштабування проблеми, а вирішувати її одразу.

На зустрічі були присутні представники ХОВА, голови територіальних громад, які є власниками закладів охорони здоров’я та надавачі спеціалізованої медичної допомоги Харківської області. За дорученням голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко у заході взяла участь заступниця голови облради Валерія Дзюба. У своєму виступі вона відзначила, що у регіоні наразі триває робота з оптимізації медичних закладів, а фактично, – по створенню потужних медкомплексів для того, щоб пацієнти отримували якісні послуги, а заклади розвивалися, отримували додаткове фінансування і покращували матеріально-технічну базу.

«Під час повномасштабного вторгнення наші медичні заклади зазнають дуже серйозних пошкоджень і працюють в складних умовах. Дякую кожному лікарю, кожному медичному працівнику, хто залишається на місцях, не забуває клятву Гіппократу та робить все можливе, щоб наші мешканці отримували якісну медичну допомогу», – сказала Валерія Дзюба.