Як протидіяти ворожій пропаганді – знають і навчають бібліотекарі

Фахівець Харківської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва успішно пройшла навчальний освітній курс антифейкових ігор “НотаЄнота” і потрапила до тридцятки найкращих тренерів з-поміж майже 500 учасників з різних регіонів України.

Нещодавно у Goethe-Institut Ukraine (м. Київ) відбулася підсумкова антиконференція, де учасники продовжили опановувати навички розвінчування різноманітних фейків. З допомогою досвідчених модераторів вони навчалися креативно мислити, створювати власні ігри та обмінювалися досвідом.
Упродовж кількох попередніх місяців у межах проєкту «НотаЄнота» фахівці ХОБДЮ грали самі й провели 5 ігор для місцевих дітей та дорослих і родин ВПО за темами:

  • «Чорнобиль. Фейки про ядерну та біозброю»;
  • «Історичні фейки і не тільки»;
  • “Не дай себе обманути»;
  • «Не ШІ єдиним»;
  • «Як не стати жертвою шахраїв». «Сьогодні українцям украй важливо вміти виявляти фейки і вкиди ворога, щоб протидіяти російській пропаганді. Бібліотекарі активно долучаються до інформаційного спротиву. Так, у шести областях України (Харківська, Київська, Сумська, Чернігівська, Херсонська, Запорізька ) було проведено 678 ігор. Загалом у них узяли участь 11 876 осіб», – відзначають у Харківській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва.

Проєкт триває. Наприкінці літа пройде ще одна зустріч для тренерів. За її результатами буде визначено переможця, який одержить грант на значну суму для запровадження подальших освітніх ініціатив.