В закладах первинної медичної допомоги Харківщини триває процедура підготовки лікарень до встановлення фотовольтаїчних електростанцій

За інформацією міністерства охорони здоров’я,  в 130 закладах «первинки»  в різних регіонах України триває підготовка до встановлення сонячних станцій.

Енергетичне обладнання встановлять у межах спільного проєкту МОЗ України та Світового банку «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine).

Сонячні панелі встановлять у Волинській, Рівненській, Житомирській, Вінницькій, Закарпатській,  Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Київській, Чернігівській, Черкаській, Сумській, Кіровоградській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях. 

Обладнання складається з цілих комплектів сонячних панелей, інверторів та акумуляторних батарей, які забезпечать у майбутньому стабільність роботи закладів охорони здоров’я. 

Наразі завершується процедура обстеження обʼєктів та збір вихідної інформації. Зокрема, буде визначено опорну спроможність дахів медзакладів та можливість монтажу фотовольтаїчних панелей у лікарнях — для проєктування енергетичного обладнання у лікарнях. 

В умовах регулярних атак ворога на цивільну інфраструктуру України облаштування сонячними панелями закладів охорони здоровʼя є вкрай необхідним. Обладнання дозволить підсилити енергетичну безпеку та забезпечити медзаклади можливістю для максимально автономної роботи, аби пацієнти мали змогу отримувати всю необхідну медичну допомогу безперебійно та в повному обсязі. 

Наявність фотовольтаїчних електростанцій дасть змогу лікарням використовувати сонячну енергію як джерело живлення, а також накопичувати її. Встановлення таких станцій дозволить закладам значно економити видатки на електроенергію та спрямувати ці кошти на інші потреби медзакладів. 

За матеріалами: https://moz.gov.ua/uk