Триває розмінування деокупованих територій Харківщини

На засіданні членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України в Харківській області було поінформовано про стан розмінування деокупованих територій.

Так, за інформацією директора Департаменту цивільного захисту обласної військової адміністрації Івана Сокола, у період з 24.02.2022 року по 16.09.2022 року 40 % території Харківської області, на якій знаходилось 576 населених пунктів, перебувало під тимчасовою окупацією російської федерації. Після деокупації імовірно забрудненою вибухонебезпечними предметами вважалася територія площею близько 1 млн 256 тис. га, лісових масивів – 170 000 га. Потребувало обстеження та розмінування 3040,0 км доріг, 1230,0 км залізничних колій, 432 км газопровідних мереж, 222 одиниці штучних споруд, 12000 км ліній електропередач.

За даними районних військових адміністрацій імовірно забруднена площа сільськогосподарських угідь на території області складає 574 тис. га (29 % від загальної площі орних земель). Розміновано сільгоспугідь – 6073,46 га (1,3%), залишилось 568259,85 га(98,7%).

Першочергово проводиться розмінування об’єктів критичної інфраструктури, таких як системи водо-, газо-, тепло-, електропостачання та основні дороги. В другу чергу розміновують заклади соціального призначення: домоволодіння громадян, медичні заклади, школи, коледжі, дитячі дошкільні заклади, вищі навчальні заклади. В третю чергу проводиться розмінування земель сільськогосподарського призначення.

Для проведення розмінування території Харківської області задіяно 85 груп розмінування. Для підвищення швидкості розмінування та з метою зменшення трагічних випадків і загибелі саперів задіяно 26 машин механічного розмінування.

Так, як зазначають у військовій адміністрації, за попередніми оцінками при наявних силах та засобах для розмінування території Харківської області потрібно близько 50 років. Для прискорення заходів розмінування необхідно збільшення кількості машин механізованого розмінування та груп розмінування.

З метою забезпечення ефективної взаємодії та координації між органами влади , правоохоронними структурами, громадськими об’єднаннями, волонтерськими організаціями та міжнародними гуманітарними організаціями створюється Центр координації протимінної діяльності.