Продовжувати лікувати та рятувати людей в будь-яких життєвих обставинах – в обласному центрі онкології, не дивлячись на військову агресію росії роблять ремонт, встановлюють сучасне обладнання та відкривають нові відділення

В КНП «Обласний центр онкології» готуються до введення в експлуатацію апаратів для проведення променевої терапії – лінійного прискорювача і апарата для проведення брахітерапії.

За словами керівника КНП Віктора Лихмана, від початку повномасштабного військового вторгнення росії заклад не припиняв надавати медичні послуги пацієнтам, більше того, наразі онкоцентр активно розвивається.

«За цей складний період завдяки всебічній підтримці обласної ради, обласної військової адміністрації, вдалося втілювати в життя важливі проєкти. Це стосується як діагностичної служби так і лікувальної. З 2022 року у нас було введено в експлуатацію два томографи – комп’ютерний томограф, інший магнітно-резонансний томограф. Це сучасне обладнання, яке дозволяє нашим пацієнтам отримати послуги безоплатно. Ендоскопічне відділення теж отримало у нас додаткове обладнання. І готуємося до введення в експлуатацію апаратів для променевої терапії. Так званий лінійний прискорювач і апарат для проведення брахітерапії. Це апарати, які використовуються для опромінення пухлин – високодозово, високоточно. Для того, щоб вони запрацювали, нам потрібно підготувати спеціальні приміщення, так звані бункера. Приміщення облаштовуються за усіма будівельними нормами та з дотриманням правил радіаційної безпеки», – поінформував Віктор Лихман.

Вже найближчим часом нове обладнання запрацює, що наддасть змогу лікувати пацієнтів, які раніше вимушені були їхати в інші регіони України. Апарати придбано коштом державного бюджету.

Також в планах Обласного центру онкології відкриття нових відділень. На сьогоднішній день працює більше 20 клінічних та лабораторно-діагностичних підрозділів.

«Працюємо над відкриттям підрозділу кісткової онкології. У нас вже виконуються такі оперативні втручання у відділенні пухлин м’яких тканин. Далі в планах відкриття відділення інтервенційної радіології. Будемо проводити ангіографічні втручання через судини. І ще одне відділення, яке ми також хотіли би мати в структурі нашого центру – це нейроонкологічне відділення, яке займатиметься хірургічним лікуванням пухлинних утворень головного мозку», – сказав лікар.

Важливо. Від перших днів військової агресії росії заклад зазнав значних руйнувань. Всі 7 корпусів були пошкоджені, потребували заміни близько тисячі вікон. Онкологи не зупиняли свою роботу ні на день. Надавали допомогу пацієнтам на території інших лікарень міста та області, куди могли доїхати люди.

«Велика вдячність керівнику Віктору Лихману за те, що вдалося зберегти колектив. Лише за минулий рік фахівці пролікували більше 40 тисяч людей, виконано близько 6,5 тисяч операцій.

В процесі оптимізації і реорганізації медичних закладів області до онкоцентру приєднали КНП ХОР «Обласний центр паліативної медицини «Хоспіс». І таким чином у закладі з’явилася можливість надавати пацієнтам паліативну допомогу.

Пишаюсь нашими медиками, кожному, хто залишився у Харкові і працює задля наших жителів і задля нашої Перемоги», – сказала голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

На сьогодні центр забезпечений генераторами, що дає змогу медзакладу безперебійно працювати у випадку відключення електроенергії.