Знання з військової справи, тактичної медицини, міжнародного гуманітарного права та інших дисциплін: Понад 300 жителів області пройшли вишкіл в Обласному центрі підготовки населення до національного спротиву

Нещодавно сертифікати про проходження курсу отримали 52 людини. Здебільшого це службовці органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, працівники комунальних підприємств та установ, які не проходять військової служби або мають бронь на мобілізацію.

В окремих навчальних групах майже половина – жінки. Більшість з них вперше взяли до рук бойову зброю, однак нарівні з чоловіками виконують складні вправи та завдання.
Директор обласного центру підготовки населення Олександр Заліван наголошує, що вогнева підготовка слухачів та виконання ними вправ із стрільби є обов’язковим компонентом навчання. Вони проходять під керівництвом досвідчених інструкторів і військових. З цих питань обласний центр тісно співпрацює із 113-ю окремою бригадою територіальної оборони, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, добровільними формуваннями територіальних громад тощо.
«Ми розуміємо, що у цей час нашим військовим дуже важко відволікати свої сили і ресурси на підготовку цивільного населення, – говорить О. Заліван, – однак вони з розумінням ставляться до нашої діяльності і надають необхідну допомогу. Завдяки цьому більшу частину навчального часу ми можемо присвячувати практичним заняттям та відпрацюванню навичок, які можуть знадобитися цивільним і в мирний час, і в умовах воєнного стану».

Голова Харківської обласної ради, президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко нагадала, що обласний центр підготовки населення до національного спротиву рішенням сесії був створений у грудні минулого року. Курс базової загальновійськової підготовки включає 15 предметів. Він розрахований на 96 годин теоретичних і практичних занять, які зазвичай проходять у вихідні. Найбільше часу відведено на тактичну і вогневу підготовку слухачів, у процесі якої вони вивчають правила безпечного поводження зі зброєю та її правильного застосування. Особливу увагу також приділяють вивченню основ тактичної медицини та надання домедичної допомоги в екстремальних ситуаціях.

«Важливо, щоб органи місцевого самоврядування Харківщини та керівники територіальних громад активніше співпрацювали з обласним центром підготовки населення і розробляли спільні програми діяльності. Лише так, спільними зусиллями, ми можемо посилити обороноздатність Харківської області і зробити свій внесок у перемогу над ворогом», – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.