У Харкові відбувся круглий стіл: «Прозоре місцеве самоврядування та інтеграція до Європейського Союзу. Харківщина перед викликами сьогодення»

У заході взяла участь Голова Харківської обласної ради, президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко.

Захід організовано Комітетом ВР з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Серед спікерів форуму – народні депутати Віталій Безгін, Павло Сушко, Роман Лозинський, Олександр Бакумов, Олег Бондаренко, Дмитро Микиша, Олександр Качура, Олександр Літвінов, Вʼячеслав Рубльов. Долучились начальник ХОВА Олег Синєгубов, міський голова Ігор Терехов, голови районних та обласних рад, громад Харківщини, представники всеукраїнських асоціацій ОМС.

Ключові теми дискусій:

  • євроінтеграція та співпраця українських громад з проєктами та програмами європейського союзу;
  • демократизація управління на місцях як складова процесу євроінтеграції;
  • виклики для місцевого самоврядування Харківщини.

Тетяна Єгорова-Луценко подякувала голові профільного Комітету ВР Віталію Безгіну за проведення форуму саме у Харкові.

«Вдячна за увагу до нашого регіону, особлива вдячність за присутність офлайн. Підтримка центральної влади до прифронтових регіонів дуже важлива, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Незважаючи на складність ситуації з постійними обстрілами, Харківщина – регіон, де міжнародне співробітництво розвивається навіть у тих громадах, які знаходяться у епіцентрі бойових дій. Що стосується Харківської обласної ради, ми розширюємо коло партнерів, з початку війни підписано 24 меморандуми про співпрацю з міжнародними партнерами».

Присутні зазначили, що важливими у роботі органів місцевого самоврядування є прозорість та відкритість, адже це ключовий принцип європейської демократії.

«Практична реалізація Закону України №3590-IX є важливим кроком для інтеграції України до європейських стандартів у сфері місцевого самоврядування. Експерти УАРОР теж вносили свої пропозиції. Він передбачає: відкритість засідань, публікацію порядків денних і результатів на офіційних сайтах, обов’язковість публікації рішень, нормативних актів і звітів на місцевих вебпорталах.

З метою ефективної реалізації Закону ОМС мають провести реорганізацію своїх структур, адаптувати підрозділи до нових вимог, що може включати створення відділів з питань прозорості та відкритості.

Так само, сподіваємось на те, що буде прийнятий Законопроєкт №4298 – про встановлення нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування та трансформацію місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.