Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у форумі «Децентралізація 2024»

Захід був присвячений обговоренню законодавчих ініціатив, необхідних для відновлення громад, що постраждали внаслідок російської агресії, актуальним завданням децентралізації, питанням фінансової та економічної спроможності громад в умовах воєнного стану та післявоєнний період, питанням енергетичної безпеки громад та інтеграції місцевого самоврядування України у європейський простір.


«Продовжуємо працювати над законодавчим порядком денним та вирішенням подальших завдань реформи в умовах широкомасштабного збройного вторгнення росії в Україну.
Серед пріоритетних завдань, які стоять перед владою для успішного продовження реформи децентралізації:
– розмежування повноважень, як між органами державної влади та органами місцевого самоврядування, так і між різними рівнями місцевих рад;
– належне фінансове забезпечення діяльності райрад через закріплення відповідних джерел наповнення районних бюджетів. Це дозволить перестати бути «прохачами» коштів із державного бюджету;
– префектуризація місцевих державних адміністрацій та забезпечення нагляду за рішеннями місцевих рад. Наша Асоціація активно приймає участь у доопрацюванні законопроєкту «Про місцеві державні адміністрації» (4298)», – відзначила у своєму виступі голова Харківської обласної ради, президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко.

У фокусі уваги народних депутатів – ухвалення законопроєкту про внутрішнє співробітництво №11412; щодо стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проектів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва – №10284; щодо покращення умов оплати праці в ОМС – №11054, а також – залишити 64% ПДФО на рівні громад.

Організатори форуму – громадська організація «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та у партнерстві з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.