Особливі діти можуть отримати реабілітаційну допомогу у Регіональному клінічному центрі медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям «Гіппократ» 

Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради майже не припиняло роботу з початку війни і продовжує працювати, незважаючи на виклики воєнного часу.

Звичайний будній день у центрі, біля дверей одного з кабінетів дитяче взуття, всередині кімнати спеціальні реабілітаційні тренажери. Спеціаліст центру займається з дівчинкою з порушеннями  опорно-рухового апарату. Дитина непросто йде на контакт, тому допомагає лікарю старша сестра маленької пацієнтки. Це одна з картин, яку можна побачити в регіональному клінічному центрі медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям «Гіппократ». Історію майже кожної дитини, яким надається допомога в центрі, знає директор закладу Роман Марабян.  Лікар мобілізувався з перших днів повномасштабного вторгнення росії. Нещодавно повернувся, але, каже, навіть коли служив був на постійному зв’язку з колективом та пацієнтами. Наразі в планах –  відремонтувати підвальне приміщення закладу за нормами укриття.

«Підвальне приміщення регіонального клінічного центру Гіппократ ми вже використовували – на початку повномасштабної війни у лютому 2022 року. Тут перебували наші вихованці, медичний персонал, жителі будинків, що поруч. Реалії сьогодення вимагають, щоб кожний заклад мав систему захисту та укриттів. Тому зараз ми тут плануємо зробити ремонтні роботи, облаштувати всим необхідним для перебування дітей в разі небезпеки», – сказав Роман Марабян.

За словами директора закладу у підвалі діти та лікарі  жили два тижні, коли російські ракети 24 лютого 2022 року полетіли на Харків.

«Ситуація була дуже важка, тому на державному рівні було прийнято рішення вивозити дітей та частину персоналу до Німеччини, для того щоб в безпечному місці можна було утримувати наших дітей, лікувати, підтримувати їх життєдіяльність. Ми не працювали лише два місяці, це березень і квітень 2022 року. З травня наш центр відновив свою роботу. Ми почали надавати денні амбулаторні консультативні послуги особливим діткам Харківщини. Сьогодні в нашому центрі Гіппократ 150 родин отримують комплексну реабілітаційну допомогу», – поінформував лікар.

У закладі діє мобільна виїзна паліативна служба, яка виїжджає у відносно безпечні громади області.

«В нас отримують реабілітаційну та паліативну допомогу діти з різними проблемами. Це захворювання нервової системи, опорно-рухового апарату, розлади поведінки дітей віком від 1 місяця та до 18 років. Ми продовжуємо вчитися наданню реабілітаційної та паліативної допомоги дітям старшого віку. Реабілітація це не масажі, фізіопроцедури, а це командна робота фахівців по певному алгоритму з дитиною, з її рідними як в центрі, так і вдома. Тому що в центрі є обладнання, і тут одна інфраструктура, а дома інша», – зазначив Роман Марабян.

У планах центру після Перемоги активувати свою довоєнну діяльність. Розвивати реабілітаційну допомогу, амбулаторну, консультативну, стаціонарну паліативну допомогу та посилити надання допомоги особливим дітям в кожній територіальній громаді області.