Тетяна Єгорова-Луценко: базову загальновійськову підготовку пройшли 400 жителів Харківщини

Голова Харківської обласної ради ознайомилась з роботою Комунальної установи «Обласний центр підготовки населення до національного спротиву» Харківської обласної ради та пройшла заняття з вогневої підготовки.

«Памʼятаю, як створювався обласний центр підготовки населення до національного спротиву. Було багато дискусій щодо його необхідності і кандидатури керівника. Сьогодні на власні очі побачила, як все працює. Курс базової загальновійськової підготовки пройшли 400 жителів області. Стільки ж – у черзі. 250 – в процесі навчання. Приємно вражена, що 40% слухачів – жінки. Я не закликаю дівчат брати в руки зброю і йти на війну, але елементарні навички, особливо зараз, не завадять, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Окрім вогневої підготовки у центрі навчають надавати домедичну допомогу. Сьогодні, коли ми живемо під постійними обстрілами, це важливе вміння, яке може врятувати життя вам і вашим близьким. Дай Бог, щоб воно ніколи не знадобилось.

І звісно – слухачам дають багато теоретичних знань. Цей блок надзвичайно важливий, адже без нього нормальної практики не вийде. Як раз теорії мені сьогодні і не вистачило, досить складно давались завдання. Тому вирішила записатись на курс, і пройти 3-місячне навчання».

Як зазнав директор центру Олександр Заліван, навчання триває протягом трьох місяців. Це базовий цикл з 15 предметів. Серед них чотири предмети основні – це вогнева, тактична підготовка та інженерна підготовка і тактична медицина. Після закінчені навчання слухачі отримують сертифікати.

«Люди сприйняли мету діяльності центру і з великим задоволенням проходять у нас навчання. Інструкторський склад у нас досить кваліфікований. Як правило, всі учасники бойових дій, які мають свій життєвий досвід. Ми дивимося на результати навчання. Ми задоволені тим, що процес іде. Це підвищує соціальну стійкість громад. Це дає можливість підвищувати рівень виховного процесу і національно-патріотичного виховання. Я думаю, що цей проєкт заслуговує уваги суспільства. І його треба поширювати на всі рівні, на всі регіони, для того, щоб у нас формувалась та кількість людей, які налаштовані і готові до спротиву проти ворога, який хоче окупувати нашу країну», – сказав Олександр Заліван.