В Харківській обласній клінічній наркологічній лікарні замінили 67 пошкоджених через ракетні обстріли вікна

Допомогу надав фонд Говарда Г. Баффетта (HGBF) та GEM (Global Empowerment Mission) за сприяння голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко.

За словами завідувача наркологічним відділенням №3 Олега Страшока, від початку повномасштабного вторгнення рф на територію Харківської області лікарня не один раз зазнавала пошкоджень через «прильоти» поруч.

«Протягом всієї війни були прильоти, навіть по декілька одразу. У нас були вибиті шибки, розбиті вікна. На щастя, всі живі, і для пацієнтів та лікарів це була лише психологічна травма. У нас є підвальне приміщення, по сигналу повітряної тривоги переводимо пацієнтів в укриття. Спочатку було важко працювати, але ми прилаштувалися і працюємо в штатному режимі. Важливо, що вікна замінено перед початком опалювального сезону», – сказав Олег Страшок.

Від початку воєнних дій Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласна клінічна наркологічна лікарня» не припиняло своєї діяльності. Тут надають амбулаторну та стаціонарну допомогу по лікуванню алкогольної та наркотичної залежності.

«В середньому у нас знаходиться на стаціонарі до 100 пацієнтів з різними проблемами алкогольної та наркозалежності. Надаємо медикаментозну та психотерапевтичну допомогу. У нас працюють професіонали високого рівня – психологи, наркологи, терапевти, невропатологи тощо. До нас звертаються пацієнти не лише з Харківської області, але з інших регіонів України, не відмовляємо нікому», – поінформував лікар.

Не дивлячись на труднощі з якими наразі зіштовхується медична галузь, в лікарні використовуються новітні методи лікування, які базуються на сучасних європейських та українських протоколах лікування.

«Зараз наша робота дуже важлива, бо люди, на жаль, інтуїтивно використовують алкоголь, наркотичні засоби, як заспокійливе для того, щоб зняти стрес. Але, на жаль, це абсолютно невірна тактика, яка тільки погіршує їхній стан і дуже швидко приводить до залежності, що є хворобою. Я хочу порадити всім на фоні хронічного постійного стресу, через війну, треба активізувати свої ресурси – спілкування з родиною, різноманітні активності – спорт, прогулянки, перегляд заспокійливих фільмів», – зазначив завідувач наркологічним відділенням №3 Олег Страшок.

Керівництву лікарні вдалося зберегти колектив. На сьогодні тут працюють більш ніж 350 людей. Це єдиний комунальний заклад в області подібного профілю, що має стаціонар.