На Харківщині стартував соціальний мистецький проєкт  «Обійми дитину»

Ініціатива Харківської  обласної ради спрямована на підтримку ментального здоровʼя дітей регіону. 

«Сьогодні в рамках проєкту провели перший і наймасштабніший в Україні з початку війни захід, направлений на підтримку ментального здоров’я дітей в цей не простий час. Головна мета – створювати комфортні умови для творчого розвитку та психологічного здоров’я малечі. Наші діти, які вчяться в укриттях, – супер геніальні, супер розумні і неймовірні. Вони – майбутнє нашої України.  Я хочу подякувати батькам, які підтримують та надихають своїх дітей, організаторам фестивалю, команді Харківської обласної  ради, яка доклала багато зусиль для того, щоб сьогоднішній захід відбувся, а також Харківській обласній військовій адміністрації за підтримку цієї ініціативи та, звісно, нашим партнерам за допомогу», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Протягом всього дня діти брали участь у  різноманітних активностях та майстер-класах, зокрема, з петриківського розпису, коцарства, малюнку пластиліном, пісочної анімації, скульптурного живопису та ін. Також пройшла інтелектуальна вікторина, театральна вистава, святковий концерт, працювала виставка дитячих робіт обласного фестивалю-конкурсу образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Розквітне Україна!». 

Діти мали змогу зануритися у світ космонавтики та авіації за допомогою окулярів віртуальної реальності, побачити 3D-принтер в дії, сфотографуватися біля фотозони з м’якими іграшками. 

«На початку війни, у Харкові, під ворожими обстрілами «народилася» ідея, а з нею і величезне бажання допомогти, захистити, обійняти кожну дитину, що того потребує. Ця ідея знайшла відгук у небайдужих серцях. Вже з початку червня розпочалася підготовча робота, результатом якої став сьогоднішній захід», – зазначила голова постійної комісії з питань бюджету, депутат обласної ради Людмила Немикіна.

В рамках  соціального мистецького проєкту «Обійми дитину» відбувся Обласний фестиваль-конкурс образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Розквітне Україна».

20 переможців отримали подарунки та грошові сертифікати від 2 до 5 тисяч гривень на придбання матеріалів для творчості. Загалом у конкурсі взяли участь понад 300 дітей з територіальних громад Харківської області та міста Харкова, в тому числі діти з особливими освітніми потребами, від 5 до 16 років.

Конкурс проводився у двох номінаціях: «Образотворче мистецтво» та «Декоративно-ужиткове мистецтво». 

«Проєкт «Обійми дитину»  є чудовим прикладом того, як за допомогою мистецтва можна розвивати та ментально підтримувати дітей сьогодні, під час війни. Заходами проєкту плануємо охопити якомога більшу кількість дітей, провести подібні свята у кожному районі області, а фестиваль зробити щорічним», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. 

До свята долучилися заступниця начальника обласної військової адміністрації Віта Ковальська, депутати обласної ради, партнери фестивалю, які надали подарункові набори для дітей та смаколики.

Нагадаємо. Ініціативу реалізовано в рамках комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022-2024 роки», як підтвердження сталості реалізації проєкту ЄС «Ефективна первинна медицина в громаді».

В організації заходу взяли участь Харківська обласна військова адміністрація, КЗ «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», КЗ «Люботинський мистецький ліцей «Дивосвіт»», КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, Харківський театр для дітей та юнацтва, Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського “ХАІ”, БФ «Обійми дитину», а також партнери – ТМ «Кулиничі», Харківська бісквітна фабрика «Бісквіт-шоколад», Благодійний фонд «Польща допомагає Україні».