Олена Зеленська розповіла про реформу шкільного харчування під час саміту у Києві

У Києві 12–13 листопада у межах Коаліції шкільного харчування проходить перший Європейський регіональний саміт. На заході зібралися українські та європейські високопосадовці, фахівці та громадські активісти, щоб спільно працювати для посилення програм шкільного харчування не лише у Європі, а й за її межами. 

Перша леді України Олена Зеленська відзначила, що саміт став важливим етапом на шляху України до інтеграції в міжнародні ініціативи з розвитку шкільного харчування, а також для впровадження відповідної реформи, яку вона ініціювала.

Під час заходу перша леді разом із міністром освіти і науки Оксеном Лісовим та міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком презентувала реформу шкільного харчування.

«Їжа – значна складова успіхів у навчанні й житті. Тому найперше ми зібрали за одним столом одночасно багато різних інституцій: Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти і науки, Міністерство економіки, представників громадських організацій, включно з експертами в галузі харчування, кухарів, лікарів, нутриціологів, дієтологів – і почали діяти, крок за кроком», – сказала Олена Зеленська.

Вона нагадала, що 2019 року розпочали з аудиту пів тисячі шкіл. Він показав, що в 52 % закладів у селах та 40 % у містах немає необхідних приміщень та обладнання для нормального приготування їжі, а цукор, жири, хліб і напівфабрикати переважали над овочами, фруктами, рибою та молочними продуктами.

За результатами роботи сотень людей із державного та громадського секторів і відповідних напрацювань у серпні 2020 року Кабмін затвердив План заходів з реформування системи шкільного харчування. Він став дорожньою картою реформи – як навчити дітей обирати корисну їжу, модернізувати застарілі харчоблоки, забезпечити фінансування цього процесу й навчання для кухарів.

«Сьогодні я пишаюся тим, що всупереч війні відбулося оновлення стандартів і нормативної бази, модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню. Сотні кухарів та управлінців підвищують свою кваліфікацію. Якісне й корисне харчування з’являється навіть там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів», – зазначила перша леді.

В рамках саміту було презентовано чотири стратегічні цілі реформи шкільного харчування: посилення спроможності громад, модернізація інфраструктури шкільних їдалень, розвиток кадрового потенціалу та комунікація здорового харчування.

Більше тут: https://tinyurl.com/6vhmrek8