Відбулась зустріч представників Харківської обласної ради, обласної військової адміністрації з делегацією Італійської Республіки (регіон Венето).

Мета зустрічі – обговорення поточної ситуації в Харківській області, а також визначення подальших напрямів співробітництва з питань гуманітарної допомоги, розробки спільних проєктів з українськими виробниками та підприємцям, проєктів по розмінуванню територій у Харківській області.

«Я рада вітати вас в Харківській області. Сьогодні  наш регіон зазнає щоденних ракетних атак зі сторони росії. Проте ми продовжуємо працювати, відновлювати Харківщину та нарощувати міжнародні зв’язки. Зокрема, ми маємо надійних партнерів серед європейських країн, регіонів, міст. Харківщина має великий промисловий та науково-освітній потенціал. Проте, нажаль, за попередніми оцінками 1,3 мільйонів гектарів області вважаються ймовірно забрудненими вибухонебезпечними речовинами. Працюємо в напрямку вирішення цієї проблеми», – поінформувала заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Дзюба.

Представники Італійської делегації вийшли з ініціативою підписати меморандум про співпрацю між Харківщиною та Венето (Італія), і заначили, що ця зустріч є відправною точкою у подальшій співпраці регіонів. 

«Наші регіони мають багато спільного – регіон Венето так само, як і Харківський, має великі промислові потужності. Крім цього, ми маємо спеціальні машини для розмінування територій, які можуть прискорити та зробити більш безпечними процес очищення земель від вибухівки. Тому маємо готувати підґрунтя для нашої подальшої співпраці. Всі європейці наразі мають щось зробити, для того аби допомогти Україні», – зазначив директор галузевої асоціації КонфапіПадуя Давідо Донофріо.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко відзначила, що Харківська обласна рада вже має досвід  співпраці з італійськими партнерами.

«Рік тому я  під час робочої поїздки до Італійської Республіки було підписано відповідну Угоду з Регіоном Емілія-Романья. Меморандум передбачає співробітництво у сферах промислового та економічного розвитку, у сфері інфраструктури і транспорту, цифрових технологій та наукових досліджень, культури, сільського господарства. Тому впевнена, що партнерські звʼязки між Харківською областю та Венето посилять дружні та ділові відносини між двома країнами», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.