У Харківському Національному Університеті міського господарства ім. О.М. Бекетова відбулась Презентація книги «Академік архітектури О. М. Бекетов «Образотворча спадщина»

Заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Дзюба долучилася до заходу та вручила Подяку голови Харківської обласної ради провідному зберігачу фондів музею історії університету ХНУМГ ім. О.М.Бекетова Тетяні Любинцевій за багаторічну сумлінну працю, активну просвітницьку та музейну діяльність, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у реалізацію видавничого проєкту «Спадщина університету»

«Вітаю колектив університету від імені голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко, від всього депутатського корпусу і від себе особисто з цією визначною подією. Під час перегляду фільму – презентації видання художніх робіт Олексія Миколайовича перехоплює подих. Ми побачили не лише Бекетова з яким пов’язане обличчя Харкова, а ми побачили Бекетова як особистість. Кожна його картина  наповнена любов’ю до життя, до людей. Мало хто знав, що Бекетов не лише був видатним архітектором, а й художником. І таким його потрібно показувати студентам і  жителям нашого міста, бо Бекетов це енергетичний код Харкова», – зазначила Валерія Дзюба.

Книга «Академік архітектури О. М. Бекетов. Образотворча спадщина» – це одне з чотирьох видань про діяльність та творчість О.М.Бекетова, які опубліковані під час війни – поінформував ректор ХНУМГ ім. О.М.Бекетова Володимир Бабаєв.

«Це спільна робота нашого колективу і наших партнерів. Я вдячний всім друзям університету, які допомогли нам. Сьогодні, з нагоди Дня Незалежності, з нагоди Дня Харкова, ми щасливі презентувати третє видання проєкту. Бекетов об’єднує нас, бо учні великого архітектора викладають нашим студентам. А Харків’яни щодня бачать у Харкові будівлі за проєктами Бекетова», – сказав Володимир Бабаєв.

На презентації книги була присутня родичка Бекетова Олена Рофе-Бекетова, яка подякувала за увічнення пам’яті видатного Харків’янина у книгах.

«І я, і моя сестра дуже вдячні всім, хто доклав зусиль для того, аби світ побачив ці книги.  Олексій Миколайович насправді багато малював. Писав свої роботи саме під час відпочинку, здебільшого в Криму. В цих роботах його бачення неймовірної природи і не тільки», – зазначила Олена Рофе-Бекетова.

Довідково. Олексій Бекетов – харків’янин. Його батько Микола Бекетов був ученим, академіком, належав до основоположників фізичної хімії.

Загалом Бекетов був знаним у Харкові педагогом та співпрацював із багатьма навчальними закладами міста: художнім училищем та інститутом, інженерно-будівельним інститутом, інститутом комунального будівництва.

Крім архітектури, малював пейзажі, зокрема, створив низку пейзажів Криму.

За його проєктами збудовано понад 40 громадських та житлових будівель Харкова у неоренесансному чи модерному стилі.