Подальша співпраця та надання допомоги громадам Харківщини: працівники виконавчого апарату обласної ради провели зустріч з представниками Міжнародної організації з міграції (МОМ)

Представники МОМ з відділу непродуктової гуманітарної допомоги обговорили можливість надання ламп на сонячних батареях родинам, які потерпають від регулярного тривалого відключення електроенергії. Ці лампи не лише забезпечать базове освітлення, але й слугуватимуть станціями для підзарядки телефонів, що буде особливо корисно для мешканців населених пунктів, які найбільше постраждали внаслідок військових дій рф.

Під час зустрічі заступник керуючого справами, начальник управління з питань територіального і місцевого розвитку та міжнародних зв’язків виконавчого апарату обласної ради Максим Колінько подякував за організовану зустріч та розповів про реалізовані Міжнародною організацією з міграції проєкти на території Харківської області.

За його словами, зокрема, дуже важливо, що у липні цього року МОМ передала системи зворотнього осмосу до обласної клінічної психіатричної лікарні. Це в свою чергу дозволило забезпечити пацієнтів питною водою. Також, за допомоги МОМ та некомерційної християнської інженерної організації «Водна місія» WATER MISSION (США), у громадах Харківщини встановлено водонапірні башти Рожновського. У 2023 році у рамках гуманітарного реагування в Україні МОМ, у співпраці з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Посмішка ЮА», чеською неурядовою організацією «Людина в Біді» (People in Need, Czech Republic) та Харківською обласною радою, були створенні безпечні, розвиткові дитячі простори в Зміївській міській, Пісочинській селищній, та Малинівській сільській територіальних громадах. Також у рамках ваучерної програми, що реалізовувалася Міжнародною організацією з міграції у співпраці з благодійною організацією БФ “Посмішка ЮА”, за фінансування Європейського Союзу, жителі громад Харківщини отримали сертифікати на придбання будівельних матеріалів для невідкладного ремонту.

«Основним напрямком нашої гуманітарної місії спільно з міжнародними партнерами має бути стале проходження осінньо-зимового періоду.  На теперішній час постраждалі громади готуються до викликів зими. У них є потреба у засобах альтернативної енергії:  генераторах, павербанках, зарядних станціях, тощо. Є гостра потреба у теплих речах. Обласна рада зі свого боку робить усе можливе, щоб максимально забезпечити комфортне життя нашим мешканцям. Ми відкриті для нових напрямків співпраці», — зазначив Максим Колінько.

Довідка:
Представництво МОМ в Україні надає допомогу внутрішньо переміщеним особам (ВПО) і людям, які постраждали від війни, протидіє торгівлі людьми, надає допомогу Уряду у протидії неврегульованій міграції та покращенні системи управління міграційними процесами, а також розробляє політику угалузі охорони здоров’я, яка враховувала би мігрантів.
Ізпочатку повномасштабної війни в Україні МОМ переорієнтувала свої програми та проєкти, направлені на надання непродовольчих товарів та предметів гігієни; заходи у сфері водопостачання, санітарії та гігієни; багатоцільову грошову допомогу; медичну допомогу та заходи у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки; сприяння колективним центрам; захист та інші види допомоги переселенцям.