Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у восьмому засіданні Робочої групи з питань України Європейського Комітету Регіонів

Воно пройшло у Брюсселі під головуванням мера Гданська Александри Дулькевич. Голова Харківської обласної ради, президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко мала можливість долучитись до роботи онлайн.

Одна з ключових тем – залучення українських асоціацій органів місцевого самоврядування до процесу вступу до ЄС.

«Українські асоціації органів місцевого самоврядування відіграють ключову роль у процесі європейської інтеграції на локальному рівні, оскільки виступають сполучною ланкою між органами місцевого самоврядування та іншими органами влади. Адже вступ до ЄС передбачає не лише адаптацію законодавства, але й глибші реформи, які зачіпають всі рівні врядування, включно з місцевими громадами.

Сьогодні УАРОР долучена до всіх процесів у державі, які стосуються завершення реформи децентралізації. Україна у війні, і це, звісно, не ті умови, в яких інші країни вступали до Євросоюзу і проводили реформи. Але українське місцеве самоврядування показало всьому світу, що – сильне, потужне, ефективне», – відзначила Тетяна Єгорова-Луценко. 

УАРОР активно долучається до законотворчої діяльності, асоціація підготувала більше 600 пропозицій до постанов та законопроєктів. 

«УАРОР і особисто я, як президент  Асоціації, проводимо активну діяльність, представляючи регіональний та субрегіональний рівні не тільки на внутрішній арені, а й на міжнародній. На сьогоднішній день обласні та районні ради України мають партнерів у країнах Європейського Союзу. Ми на цьому не зупиняємося, тому що вважаємо, що міжнародна співпраця це те, що необхідно для євроінтеграції нашого місцевого самоврядування», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. 

Декілька прикладів досягнень УАРОР за останній рік: 

  • нещодавно було підписано спільну Конвенцію щодо співробітництва УАРОР та Асоціації Регіонів Франції, є домовленості щодо подальших двосторонніх угод між місцевими владами французьких регіонів та окремими областями України. Найближчим часом у Парижі має відбутися зустріч щодо співпраці між департаментами Франції і районами нашої країни;
  • на теренах ЄС планується відкривати офіси Асоціації. Три вже працюють  – в Брюселі, Парижі та Страсбурзі;
  • наразі Тетяна Єгорова-Луценко є співголовою CORLEAP. Цього року планується провести засідання Конференції регіональних та місцевих влад Східного партнерства в Україні;
  • УАРОР лобіюватиме ініціативу стосовно створення на базі обласних та районних рад євроінтеграційних хабів. 

«Вдячна європейським колегам за постійну підтримку України на всіх рівнях. Ефективна інтеграція до ЄС потребує тісної співпраці між різними рівнями влади, громадянським суспільством та міжнародними партнерами», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.