В Обласному центрі  підготовки населення до національного спротиву загальновійськову підготовку зможе отримати кожен бажаючий

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко провела нараду стосовно подальшої організації роботи установи. До обговорення долучились заступник голови ХОВА Роман Семенуха, директор закладу Олександр Заліван, військові, депутати обласної ради.

«На минулій сесії обласної ради депутати ухвалили рішення про створення у регіоні Обласного центру підготовки населення до національного спротиву. Сьогодні маємо визначитися з його подальшою роботою, фінансуванням, матеріально-технічною базою, штатом. І вже на наступному засіданні сесії затвердити необхідні рішення, зокрема, відповідну Програму», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Від фінансування залежатиме скільки буде дисциплін, яка матеріально-технічна база буде задіяна, і скільки людей Центр зможе підготувати.

Олександр Заліван розповів, що Центр передбачатиме три рівні навчання. Розраховане воно на три місяці для людей від 18 років. Кожен зможе отримати загальновійськову підготовку, якою передбачаються такі дисципліни: психологічна, національно-патріотична, тактична, вогнева підготовка,
тактична медицина, військова топографія, безпека бою, військова топографія, заходи безпеки при поводженні з озброєнням, військовою технікою та інші.

«Другий рівень – для людей, які бачать себе в подальшому в лавах ЗСУ. Ми називаємо його «військово-професійна підготовка». Тут, враховуючи характер сучасної війни, передбачається підготовка снайпера, гранатометника, оператора дрона, фахівців із радіоелектронної боротьби. Такий рівень дозволить мати через три місяці підготовленого фахівця, який може бути залучений до служби у Збройних силах України, у відповідності до того напрямку, який він засвоїв», – сказав Олександр Заліван.

Третій етап підготовки – передбачає навчання діям у складі бойової групи.

Працювати в цій установі будуть учасники бойових дій, військовослужбовці, офіцери, які знають свою справу.

Подібні центри також створені в інших областях України.