В Харківській обласній раді обговорили можливості щодо трансформації освітньої мережі регіону

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко провела робочу нараду з керівниками освітянських комунальних закладів санаторного типу.

У нараді взяли участь народний депутат України Павло Сушко, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, представники обласної військової адміністрації, депутати обласної ради та керівники відповідних закладів.

Учасники наради опрацювали низку питань стосовно реорганізації закладів освіти санаторного типу та розглянули відповідні презентації.

«Ми повинні сформувати мережу освітніх закладів відповідно до потреб громад та забезпечити право кожного на освіту. Створивши ліцеї та навчально-реабілітаційні центри на базі санаторних шкіл, ми збережемо їхню матеріально-технічну базу, зокрема, медичний і педагогічний потенціали, а також розширимо перелік профілів навчання. Наша мета – організувати надання освітніх послуг у регіоні з урахуванням потреб та інтересів мешканців Харківщини. Разом із цим, для Харківської обласної ради важливо забезпечити умови для успішної реорганізації санаторних шкіл відповідно до вимог чинного законодавства України та створити потужні заклади середньої освіти з медичним профілем», – розпочала нараду Тетяна Єгорова-Луценко.

У ході заходу присутні обговорили умови та профільні спроможності санаторних шкіл, можливості перетворення санаторних шкіл у наукові ліцеї з пансіонами та навчально-реабілітаційні центри, в яких зможуть отримувати загальну середню освіту діти, які потребують особливих умов навчання, та діти з деокупованих територій регіону та країни.

Народний депутат України Павло Сушко зазначив, що до реорганізації санаторних шкіл необхідно підходити комплексно та охопити потреби всіх верств населення для можливості отримання загальної середньої освіти.

«Треба підходити комплексно до реорганізації санаторних шкіл, враховуючи потреби регіону. Також маємо забезпечити надання освітніх послуг дітям із деокупованих територій. Ми повинні забезпечити не тільки потреби регіону, а й прилеглих територій. Окрім цього, маємо пам’ятати про дітей та сім’ї, які опинилися в скрутних життєвих обставинах», – сказав Павло Сушко.

Керівники санаторних шкіл окреслили своє бачення реорганізації закладів освіти в умовах правового режиму воєнного стану та згідно із нормами чинного законодавства.