В Українській асоціації районних та обласних рад обговорили питання діяльності органів самоврядування у воєнний час

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у онлайн-нараді Української асоціації районних та обласних рад з актуальних питань діяльності обласних рад.

Нараду відкрив голова Асоціації, депутат обласної ради Сергій Чернов, який запропонував учасникам наради обговорити як поточні напрямки роботи, так і плани Асоціації, а також діяльність у напрямку нормативно-правового забезпечення, серед, яких питання: транскордонного співробітництва, фіксування злочинів держави-агресора в Україні, економічні напрями, відновлення та роль органів місцевого самоврядування у цьому процесі, реабілітація захисників та захисниць Батьківщини.

«Дякую вам за активну участь у розробці та вдосконаленні нормативних та законодавчих актів, наразі, 37 проєктів відправлені на погодження. Одним із вагомих питань, що стоїть перед нами, – це реабілітація захисників та захисниць України. Необхідно забезпечити ефективний процес реабілітації на місцевому рівні. Це значущий виклик для нас, тож, маємо узагальнити проблематику на місцевому рівні для належного надання послуг у регіонах»,– зазначив Сергій Чернов.

Голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко окреслила ситуацію в області та діяльність вищого представницького органу регіону. Вона наголосила на важливості врегулювання комплексу питань діяльності обласних рад під час дії правового режиму воєнного стану. Разом із цим, надала пропозиції щодо спільної роботи органів самоврядування регіонального рівня.

«Нагальним питанням, яке стоїть перед обласними радами, є здійснення діяльності та виконання повноважень у надскладних умовах, в яких ми живемо понад рік. Ми маємо працювати та забезпечувати потреби територіальних громад та мешканців регіону, ефективно вирішувати такі питання можемо тільки спільно. Окрім цього, пропоную створити єдину стратегію по роботі у напрямі транскордонного співробітництва, для всіх обласних рад на базі Української асоціації. Це надасть можливість представляти команду регіонів нашої країни та змогу охопити всі болючі питання та проблеми, які постали перед регіонами внаслідок ворожого нападу агресора. Ми маємо об’єднатися та пліч-о-пліч побороти ворога та відновити ресурси нашої країни», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Разом із цим, керівниця обласної ради звернула увагу присутніх на проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо управління закладами культури», який нівелює повноваження обласних рад щодо призначення та звільнення керівників закладів культури.

Голови обласних рад України поділилися досвідом організації роботи під час дії правового режиму воєнного стану, озвучили проблеми, які виникли у роботі обласних рад, та надали пропозиції щодо їхнього вирішення на законодавчому рівні.