На Харківщині презентували пілотний проєкт, який буде реалізовуватись за підтримки ЮНІСЕФ

У ході наради, яку провела міністр соціальної політики України Оксана Жолнович під час візиту на Харківщину, за участі голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко, начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, представників ЮНІСЕФ в Україні, голів громад обговорили питання реального стану і перспектив розвитку надання соціально-психологічних послуг у територіальних громадах Харківської області.

У пілотному проєкті з удосконалення надання соціальних послуг, організації соціальної підтримки сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, передбачається запровадження усіх 18 базових соціальних послуг, передбачених законом України «Про соціальні послуги».

Оксана Жолнович розповіла про нові програми, які впроваджує міністерство і зазначила, що в усьому світі соціальна політика, і зокрема соціальні послуги, це робота, яка здійснюється на місцях.

«Центральний рівень влади забезпечує правила та стандарти, яким чином соціальну послугу здійснювати, а також надає додаткові соціальні кошти людям, які за межею бідності не можуть вижити. А у нас не завжди розуміють, що це кошти тільки на період виходу людини зі складних життєвих обставин, що кожна людина має бути активною і формувати власну фінансову незалежність.

Я дуже рада, що Харківщина відгукнулась і зголосилась брати участь у пілотній програмі. Спільно виробимо краще рішення і масштабуємо його на всю Україну. Це велика справа, звернути увагу на соціальну сферу, бо якщо люди не будуть відчувати себе захищеними, вони не повернуться до країни. Ні мости, ні дороги, ні бізнеси не замінять відчуття підтримки. Я також дуже рада, що ми започатковуємо соціальну послугу для родин та дітей, для соціальної підтримки сімей з дітьми, бо утримати дитину в родині – це перший пріоритет. А якщо родині не змогли допомогти, то вже другий пріоритет, шукати їй родину. А утримати дитину в родині може тільки соціальна послуга», – зазначила міністерка.

«У нас синергія з обласною радою. Ми працюємо разом з першого дня війни. Харківщина – це область, яка зберегла функціонування органів місцевого самоврядування, і відновила його на деокупованих територіях. У нас є повне порозуміння, тому нам так легко ухвалювати важливі для громад області рішення», – наголосив Олег Синєгубов.

Тетяна Єгорова-Луценко подякувала за ту важливу підтримку, яку надає Харківщині ЮНІСЕФ.

«Ми маємо розуміти, що тільки надаючи людям соціальні гарантії і послуги, представники влади можуть вважати, що якісно працюють на своїх місцях, і що ми – потужна держава. Ми також розуміємо, що іноді люди звикають користуватись соціальними дотаціями і забувають, що вони повинні працювати. Це неправильно, ми повинні стимулювати людей бути активнішими, щоб всі здорові і психологічно готові до праці могли активно відновлювати нашу державу. Роботи у нас ще багато.

Погоджуюсь також з тим, що в Україні не має бути інтернатів, а їх структура має бути переформатована. У нас було дуже багато дискусій щодо санаторних шкіл, до яких залучали народних депутатів, фахівців, вчителів та батьків. Це питання у нас на контролі з Олегом Синєгубовим. Впевнена, що ми ухвалимо виважене рішення», – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

За словами представника ЮНІСЕФ в Україні Мурата Шахина, партнерство, яке склалось між ЮНІСЕФ та регіоном, важливе не тільки для Харківщини, а і для України в цілому, тому що такі проєкти є напрямком для інтеграції в ЄС.