У 2023/2024 навчальному році у Харківській області працюватимуть 1603 закладів освіти

Радник голови Харківської обласної ради Євгеній Грицьков взяв участь у пленарному засіданні обласної педагогічної конференції.

«Вже другий рік поспіль ми почнемо навчальний рік в умовах повномасштабної війни, і можемо з упевненістю констатувати, що і освітянам і управлінцям місцевого самоврядування вдалось зробити все можливе і неможливе для стабілізації освітнього процесу, – сказав Євгеній Грицьков. – Попри руйнування й пошкодження приміщень, ракетні обстріли освітній процес був налагоджений у дистанційній формі. Зокрема, надходила допомога від міжнародних партнерів. Умови, що склались, вимагають від освітян нових підходів, нових практик роботи з учнями, нових інструментів та методів контролю знань. У цьому напрямку наші фахівці досягли великих успіхів, але зупинятись на досягнутому ми не маємо ніякого морального права».

Євгеній Грицьков також повідомив, що на Харківщині освітній процес в онлайн режимі здійснюють 36 комунальних закладів, засновниками яких є обласна рада. З них чотири переїхали з місця постійного базування через обстріли. В 7 є найпростіші укриття. 11 зазнали пошкоджень.

Загалом у 2023/2024 навчальному році у Харківській області налічуватиметься 1603 заклади освіти, у тому числі: 703 – заклади дошкільної освіти; 664 – заклади загальної середньої освіти комунальної та приватної форм власності; 25 – закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування; 5 – закладів загальної середньої освіти державного підпорядкування; 101 – заклад позашкільної освіти; 31 – заклад професійної (професійно-технічної) освіти, у тому числі 6 – навчальних центрів при кримінально–виконавчих установах закритого типу; 43 – заклади фахової передвищої освіти; 30 – закладів вищої освіти; 1 – заклад післядипломної педагогічної освіти. Запланований контингент вступників до ВНЗ області – 120 000 осіб. 100 % (23) закладів вищої освіти розпочнуть роботу з 01.09.2023, форма освітнього процесу визначається.

Як зазначив директор Департаменту науки і освіти ХОВА Олексій Литвинов, першочерговим є питання безпеки під час навчального процесу, зокрема основною умовою для початку офлайн навчання є наявність укриттів, які відповідають вимогам державних будівельних норм.