Відбулось засідання постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради

Депутати розглянули питання, які планується винести на розгляд пленарного засідання чергової сесії обласної ради та пропозиції обласної військової адміністрації щодо розподілу субвенцій. В роботі комісії взяла участь заступниця голови обласної ради Валерія Дзюба.

Щодо розгляду пропозицій Харківської обласної військової адміністрації про уточнення та внесення змін до розподілу коштів субвенції з державного бюджету та переліків об’єктів капітального і поточного ремонту доріг доповів директор ДП «Дороги Харківщини» Ігор Турченко.

«Пропозиції щодо змін, пов’язані з тим, що Дергачівська військова адміністрація виділила 21 млн грн на ремонт дороги, яка проходить по центру міста Дергачі, але ця дорога знаходиться у нас на балансі. Це центральна дорога, зокрема, на цій вулиці знаходиться школа», – пояснив директор «Дороги Харківщини».

З питання пропозиції щодо фінансування з обласного бюджету субвенції місцевим бюджетам на реалізацію проєктів – переможців обласних конкурсів проєктів «Разом в майбутнє» та «Ефективна медицина в громаді» у вересні 2023 року доповіла заступник начальника управління, начальник відділу розвитку територіальних громад, інвестицій, проєктного менеджменту та міжнародних зв’язків управління з питань територіального і місцевого розвитку та міжнародних зв’язків виконавчого апарату обласної ради Олена Мороз.

Вона зазначила, що відповідно до положення про обласні конкурси щомісячно проводиться моніторинг реалізації конкурсантами заходів, які передбачені у проєктних заявках. Станом на 1 вересня щодо конкурсу «Разом в майбутнє» організаційні заходи виконані по 10 проєктах, які виконуються у восьмих громадах області. Загальна сума, на яку планується провести фінансування проєктів конкурсу у вересні, складає 9,4 млн грн.

Олена Мороз також проінформувала, що за підсумками моніторингу виконання проєктів обласного конкурсу «Ефективна медицина в громаді» до співфінансування з обласного бюджету готові 7 територіальних громад, які провели організаційні заходи. Загальна сума, яку пропонується виділити з обласного бюджету, складає 4,6 млн грн. Це Дергачівська, Зміївська, Великобурлуцька, Близнюківська, Краснокутська, Балаклійська і Красноградська громади.

Як зазначила голова постійної комісії Людмила Немикіна, вже доволі багато громад виконали свої обов’язки щодо виконання проєктів обласних конкурсів.

«В липні та серпні ми вже виділяли учасникам конкурсів обласні кошти, а до цього вони використовували на реалізацію проєктів власні кошти. Ми наближаємось до періоду, коли громади будуть подавати звіти про виконання проєктів, а членам комісії пропоную залучатись до їх відкриття. Це дасть нам змогу впевнитись, що кошти були використані ефективно і спрямовані на необхідні речі, – відзначила голова постійної комісії. – Нагадаю, що нам пропонували цього року не проводити конкурси, вважаючи, що не зможемо їх реалізувати. Але ми показали всій країні, що спроможні ставити амбітні цілі та досягати їх. Попри воєнний стан ми продовжуємо працювати і підтримувати наші громади. Як результат, будемо звітувати про виконання дуже потрібних проєктів: це й укриття, і придбання техніки й медичного обладнання, відновлення після руйнування агресором ФАПів тощо».

Також були розглянуті проєкти рішень обласної ради про хід виконання обласних програм економічного і соціального розвитку, розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини, розвитку цивільного захисту, підвищення рівня безпеки дорожнього руху, надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції об’єднаних сил для будівництва чи придбання житла в області, збереження архітектурної спадщини, розвитку дорожнього господарства, Регіональної програми відновлення, розвитку та підтримки систем життєзабезпечення Харківської області на період дії воєнного стану в Україні та Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-2027 р.

Крім цього депутати розглянули проєкти рішень обласної ради «Про затвердження регіональної соціальної Програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року», «Про затвердження комплексної Програми підтримки внутрішньо переміщених осіб в Харківській області на 2023-2027 роки», а також пропозиції Харківської обласної військової адміністрації щодо розподілу у 2023 році низки субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам тощо.