Харківська обласна рада продовжує співпрацю з міжнародними партнерами

З роботою та потребами медичних та соціальних закладів області ознайомилася оперативна директорка Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» Діана Дольс.

Під час свого візиту на Харківщину вона відвідала Дергачівську центральну лікарню, КНП ХОР «Обласний центр крові» та інші медичні установи комунальної власності Харківської обласної ради.

За період співпраці з Харківською обласною радою, що розпочалася у жовтні 2022 року, з боку Асоціації “Медична та благодійна допомога Франція-Україна”, Aide Médicale et Charitative France-Ukraine (AMCFU) спільно з ВГО «Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги» передано велику кількість необхідного обладнання та медикаментів до лікарень деокупованих громад області, громад, що приймають ВПО, а також обласних спеціалізованих лікарень комунальної власності.

«Асоціація вже передала лікарням Харківщини машини швидкої допомоги, медикаменти та сучасне обладнання. Уклавши Меморандум у квітні цього року, нам вдалося зробити нашу взаємодію ще більш системною та охопити нові напрями. Загалом документом передбачена реалізація спільних проєктів і заходів у гуманітарній, медичній та реабілітаційній сферах, модернізація інфраструктурних об’єктів, закладів охорони здоров’я, житлових будинків тощо, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Харківська обласна рада не зупиняється у пошуку можливості як допомогти громадам та їх мешканцям, що постраждали від російської агресії, а також забезпечити ефективну і швидку відбудову регіону після нашої Перемоги», – сказала голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Під час візиту до Дергачівської центральної лікарні Діана Дольс з директоркою лікарні Світланою Бережною обговорили нагальні потреби закладу.

За словами Бережної на сьогоднішній день є необхідність у придбанні спеціального обладнання для лікарні. Медичний заклад не зупиняв своєї роботи від початку воєнного вторгнення рф на територію Харківської області. Медики цілодобово надавали допомогу жителям громади. Внаслідок російських обстрілів медичний заклад частково зазнав руйнувань.

«З 24 лютого 2022 року до нас почали поступати пацієнти з мінно-вибуховими пораненнями, ми надавали всім допомогу. Сьогодні у процесах відновлення закладу підтримка міжнародних організацій для нас є дуже важливою», – зазначила директорка лікарні.

В КНП ХОР «Обласний центр крові» Діана Дольс ознайомилася з умовами роботи центру, відвідала приміщення, де наразі проходить прийом донорів. Для стабільної роботи та розвитку центру необхідне спеціалізоване обладнання для забору, обробки та зберігання донорської крові.

«Обласний центр крові займається повним циклом заготівлі, переробки та тестування донорської крові. Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я ми забезпечуємо не лише Харківську область, але й інші регіони України, кількість донацій за час війни зросла вдвічі. Чисельність персоналу майже не змінилася. Всі стандарти, які маємо, нам вдається утримувати, не дивлячись на непрості умови роботи в сучасних реаліях», – каже т.в.о. директора КНП ХОР «Обласний центр крові» Олена Малигон.

«Харкову ми допомагали і до повномасштабного вторгнення, згодом, завдяки низці ініціатив ми почали співпрацювати і з Харківською обласною радою. В результаті нашої спільної роботи ми вже надали допомогу Харківській області на понад 700 тисяч євро. Насамперед це медична допомога, забезпечення лікарень медикаментами, обладнанням, розхідниками. А також є напрямок по відновленню доступу населення до питної води у тих населених пунктах, де це необхідно, та забезпечення лікарняних та соціальних закладів генераторами. Ті громади, які знаходяться близько до лінії ведення бойових дій потребують більш вагомої підтримки. Потреби, які мені озвучили у медзакладах ми будемо опрацьовувати», – сказала Діана Дольс.

Також у рамках робочої поїздки на Харківщину Діана Дольс також відвідала Лозівську громаду.