Відбулось засідання постійної комісії з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування

Депутати розглянули проєкти рішень обласної ради, клопотання щодо нагородження відзнаками обласної ради та Верховної Ради. В роботі комісії взяла участь заступниця голови обласної ради Валерія Дзюба.

Інформацію щодо результатів діяльності органів Харківської обласної прокуратури у І півріччі 2023 році надав керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков. За його словами, прокуратура, попри війну, працює на зміцнення законності та правопорядку. Один з основних пріоритетів – притягнення до кримінальної відповідальності всіх причетних до воєнних злочинів. З початку повномасштабного вторгнення російського агресора зареєстровано та проводиться досудове розслідування майже 20 тис. кримінальних впроваджень щодо злочинів проти миру, воєнних злочинів, злочинів проти миру та міжнародного правопорядку. Зокрема, за фактами державної зради, виявлення колаборантів та посібників загарбникам, повідомлено про підозру більш ніж 750 особам. Суд вже призначив покарання 230 особам.

Про стан криміногенної обстановки на території Харківської області та результати роботи підрозділів ГУНП в Харківській області у І півріччі 2023 року доповів начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Володимир Тимошко.

Він подякував депутатському корпусу обласної ради за надану поліції підтримку, яка дуже важлива саме в ці часи. Поліція продовжує тісно співпрацювати з прокуратурою та низкою силових структур, щоб стабілізувати життя в умовах воєнного часу.

«Працюємо з підвищеним навантаженням. Спецпідрозділи поліції беруть участь в бойових діях, слідчі – фіксують злочини, які скоюють російські військові. Наша область в першій трійці областей за кількістю виявлених воєнних злочинів, та таких, що пов’язані з війною. В рази у порівнянні з довоєнними роками збільшились випадки вилучення зброї. Водночас, кількість низки видів злочинів зменшилась, зокрема, квартирні крадіжки. Коли крадії прибувають в область, ми їх фіксуємо і затримуємо. Так, нещодавно з Західної України повернулась група квартирних крадіїв, скоїла злочин, і ми їх одразу затримали», – сказав Володимир Тимошко.

Також депутати розглянули проєкти рішень обласної ради «Про звернення Харківської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України щодо підтримки Збройних Сил України та недопущення вилучення коштів місцевих громад», «Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради VІІІ скликання Ващенко Г.С.», «Про клопотання щодо присудження щорічної Премії Верховної Ради України», «Про клопотання щодо нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України», «Про перейменування села Першотравневе Печенізької селищної територіальної громади Чугуївського району», а також клопотання щодо нагородження Почесною відзнакою Харківської обласної ради «Слобожанська слава».

Крім цього була заслухана інформація щодо відбору кандидатів від представників громадськості, які можуть бути включені до складу поліцейських комісій Департаменту патрульної поліції Національної поліції України.