Депутати прийняли комплексну Програму підтримки внутрішньо переміщених осіб в Харківській області на 2023 – 2027 роки

Метою Програми є зменшення впливу негативних наслідків внутрішнього переміщення, зумовленого збройною агресією проти України, шляхом запровадження комплексних та дієвих механізмів реагування на виклики, які виникають з моменту прийняття особою рішення про переміщення, в ході її соціальної адаптації та інтеграції в приймаючій громаді, а також у разі добровільного повернення особи до покинутого місця проживання та її реінтеграції.

Станом на 01.08.2023 року в структурах соціального захисту населення області на обліку перебувають 510,9 тисяч ВПО, у т.ч. 452,5 тисяч осіб, які звернулися за отриманням довідки ВПО після 24.02.2022. За даними інформаційно-обчислювального центру Мінсоцполітики, в області зареєстровано 417,7 тисяч сімей ВПО.

Джерелами фінансування реалізації заходів Програми є кошти обласного бюджету в межах його фінансових можливостей, бюджетів територіальних громад, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а також інших, не заборонених чинним законодавством, джерел. Також фінансова та технічна допомога, яку надають Україні міжнародні організації, а також іноземні країни.

Організаційне забезпечення виконання Програми покладається на Харківську обласну державну (військову) адміністрацію. Контроль за виконанням Програми здійснює Харківська обласна рада.