Відбулось пленарне засідання чергової ХІХ сесії Харківської обласної ради VIII скликання

Засідання проходило в режимі відеоконференції. Участь взяли 89 депутатів.

До роботи також долучилися начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, начальник Головного управління Національної поліції у Харківській області Володимир Тимошко, т.в.о. начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Артем Астахов, заступниця начальника Головного управління Державної податкової служби у Харківській області Світлана Подсоха.

Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що це вже 9 пленарне засідання, яке проводиться в умовах воєнного стану, онлайн.

«Депутати, комісії, апарат активно працювали і працюють зараз, під час війни. З 24 лютого 2022 року Харківська обласна рада як представницький орган влади продовжує роботу в умовах воєнного стану, введеного через широкомасштабне збройне вторгнення російської федерації. І за це кожному з вас величезна вдячність! Війна показала всьому світу героїзм, незламність та хоробрість українського народу. Слава нашим воїнам, які зараз захищають нашу державність, суверенітет і незалежність України! Бажаю нам плідної роботи і скорішої можливості проводити сесії офлайн! Слава Україні!», – зазначала голова обласної ради.

Начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у своїй доповіді зазначив, що наразі іде відновлення газо- та електропостачання на деокупованих територіях, продовжується підготовка до зими (готовність області складає 99,8%), виконуються дії щодо евакуації населення з небезпечних громад.

«Ворог продовжує обстріли прикордонних населених пунктів. З Куп’янського напрямку, де була оголошена примусова евакуація дітей, в цілому було евакуйовано більше 3 тис. людей, з яких більше 500 – діти. Звітуємо, що з Синьківки виїхали останні п’ять мешканців, які продовжували там перебувати, не зважаючи на воєнну ситуацію», – сказав Олег Синєгубов.

Керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков прозвітував про рівень злочинності в регіоні та надав відомості щодо фактів злочинів з руйнування інфраструктури регіону.

«З початку війни проводиться досудове розслідування 20 тисяч кримінальних проваджень у своїх категоріях. За фактами скоєння воєнних злочинів та інших злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку органами прокуратури повідомлено підозру 149 особам, з них 48 за фактами порушення законів та звичаїв війни. Фігурантами цих злочинів стали військові рф та представники фсб рф, також приватні військові компанії, учасники незаконних збройних формувань так званих лнр та днр. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 107 осіб, до відповідальності вже притягнуто 49 осіб, у тому числі 7 військовослужбовців рф», – зазначив Олександр Фільчаков.

Під час пленарного засідання депутати розглянули 56 питань – затвердили Програми протидії торгівлі людьми, підтримки ВПО, розвитку сімейних форм виховання, також підтримали зміни до деяких обласних програм, погодили зміни до статутів комунальних закладів, підприємств та установ, затвердили кадрові рішення, надання згоди на прийняття у спільну власність громад сіл, селищ, міст Харківської області «Українського науково-клінічного центру протезування та реабілітації», погодили перейменування села Першотравневе Печенізької громади – тепер населений пункт матиме назву Затока, та інші.