У Харкові відкрилась виставка до «Дня художника»

Харківська організація НСХУ відкрила ювілейну виставку, присвячену 85-річчю з дня заснування спілчанського товариства.

У відкритті виставки взяли участь радник голови Харківської обласної ради Євгеній Грицьков, депутати обласної ради, віцепрезидент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов, почесні громадяни Харківської області, керівники закладів культури області, ректори харківських вишів.

Євгеній Грицьков привітав присутніх від імені голови обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко зі святом та вручив відзнаки обласної ради. Митці отримали заохочувальну відзнаку голови обласної ради «Цінний подарунок – годинник з логотипом «Голова Харківської обласної ради», Грамоти обласної ради та Подяки голови Харківської обласної ради.

«Ми дуже вдячні вам за вашу роботу, за те, що не зважаючи на війну, харків’яни зможуть ознайомитись з картинами, які створюють митці не тільки Харківщини, а й з усієї країни. В цей непростий час ви змогли зібрати понад 300 робіт майже 200 художників. І це дійсно фундаментальний звіт про роботу творчого цеху, вагомий доказ того, що мистецька спільнота Харківщини живе та опрацьовує нові образи та теми, свідками яких, ми, на жаль, є зараз. Ваша потужна відповідь на найактуальніші сюжети нашого життя надає твердої впевненості у нашій Перемозі, і зараз саме такої допомоги ми очікуємо», – сказав Євгеній Грицьков.

Голова Національної спілки Художників України Костянтин Чернявський у своєму виступі зазначив, що Харків – це символ міста-героя.

«Протягом цих 1,5 року подвиг кожного харків’янина та ЗСУ – це справжній взірець стійкості та мужності. Митці також згуртувались з першого дня війни, ми проводили акції та аукціони на підтримку переселенців і ЗСУ. І мене питали. чи на часі мистецтво сьогодні, коли гримлять гармати. І ми відповідаємо, що так, потрібно. Своєю працею ми показуємо ідентичність та унікальність нашої української культури. Ми разом вистоїмо і здобудемо Перемогу, разом відродимо нашу країну», – сказав Голова Національної спілки Художників України.

Крім цього було презентовано ювілейне видання «Традиції і сучасні мистецькі практики Харківщини». Зміст видання спрямовано і на окреслення шляхів розвитку харківської художньої школи у найближчі десятиліття.