Розпочав роботу Центр психічного здоров’я на базі Харківського Національного медичному Університету

Проєкт реалізується в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованого першою леді України Оленою Зеленською «Ти як?», яка покликана створити систему сервісів і послуг, що зможуть різними способами та дієвими механізмами підтримати українців у складні часи повномасштабної війни.

Відкриття приурочене до Всесвітнього дня ментального здоров’я. У заході взяли участь заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Дзюба, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, науковці та медики.

Валерія Дзюба передала вітання

від імені голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко та всього депутатського корпусу.

«Слоган «Ти як?» на сьогодні є дуже красномовним. До початку війни це було звичайним привітанням, але після – ці слова набули іншого значення. Дуже важливо, що зараз влада звертається до своїх громадян з питанням «Ти як?». Ментальне здоров’я українців – одна з головних тем в сьогоднішніх реаліях. І те, що держава бере на себе відповідальність за цей аспект нашого життя, – визначна подія. Я вважаю, що напрямок психічної допомоги повинен розвиватися не лише під час війни, але і після перемоги. Наслідки пережитого ми ще довгий час відчуватимемо на собі. Я вдячна державі в особі Першої леді Олени Зеленської, я вдячна всім, хто підтримав ідею створення Центру психічного здоров’я. Механізми, які тут запроваджуватимуться важливі і в роботі з ветеранським рухом. Це великий крок у розвитку психологічної допомоги та підтримки метального здоров’я українців», – зазначила Валерія Дзюба.

В.о. ректора Харківського Національного медичного Університету Валерій М’ясоєдов зазначив, що виклики, спричинені повномасштабною військовою агресією росії проти України та нещодавньою пандемією COVID-19, зумовлюють необхідність організації комплексу додаткових заходів з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки населення Харківської області усіх вікових категорій.

«Неможливо уявити, щоб подібний Центр психологічного здоров’я не відкрився саме у Харкові. Наша школа психіатрів, медичних психологів є чи не найпотужнішою в Україні. Досвід освітньої наукової та лікувальної діяльності наших психіатрів та психологів дуже високий. Проєкт, який ми розпочинаємо сьогодні, я певен стане успішним і допоможе людям», – сказав в.о. ректора навчального закладу.

В реалізації проєкта візьмуть участь фахівці ХНМУ, які будуть задіяні у наданні медичної допомоги та реабілітації пацієнтів з кризовими психологічними станами, із психічними та психосоматичними розладами, а також проведення науково-дослідної роботи й освітньої діяльності у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.