Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у 157-ій пленарній сесії Комітету Регіонів ЄС

Голова Харківської обласної ради, Президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» Тетяна Єгорова-Луценка взяла участь у дебатах щодо підтримки України місцевими та регіональними органами влади, які відбулися у рамках 157-го пленарної сесії Комітету Регіонів ЄС у Брюсселі.

У заході також взяли участь Президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ліндерт Вербек, депутат Європейського Парламенту Міхаель Галер, Львівський міський голова Андрій Садовий.

На початку дискусії президент Комітету Регіонів ЄС Алвес Кордейро зазначив, що у липні 2022 року було започатковано роботу Європейського альянсу міст та регіонів за відбудову України, завдяки якому зараз в Україні реалізується велика кількість ініціатив, проєктів та програм. Також реалізовано ініціативу Комітету по організації регіонами-партнерами літнього відпочинку українських дітей, до якої він закликав всі регіони долучитися у 2024 році.

Президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ліндерт Вербек у своєму виступі окреслив поточний розвиток територіальних громад України, а також відзначив важливу роль органів місцево та регіональної влади у процесах відновлення країни.

«Конгрес підтримав створення фонду для України щодо забезпечення потреб українських міст. Також вважаємо, що Європейський альянс міст та регіонів за відбудову України може відігравати координуючу роль і забезпечувати взаємодоповнюваність з іншими донорами, міжнародними організаціями та європейськими асоціаціями. Місцеві та регіональні органи влади повинні бути забезпечені засобами для дій, а саме: власними повноваженнями, що підвищать прозорість, ефективність, утвердять демократичні засади в країні та покращать якість послуг. Зі свого боку, Конгрес продовжуватиме підтримувати Україну. Ми очікуємо, що наше співробітництво та координація зміцняться», –сказав Ліндерт Вербек.

Тетяна Єгорова-Луценко відзначила, що Україна має отримати статус почесного члена в Комітеті регіонів ЄС і мати можливість участі у засіданнях.

«Сьогодні маю честь як Президент УАРОР представляти регіони України на 157 пленарній сесії Комітету регіонів ЄС у Брюсселі. Я вдячна за підтримку Комітету регіонів ЄС та країнам Європи за підтримку, яку вони надають з перших днів повномасштабного російського вторгнення. Для того, щоб ми скоріше виграли цю війну і побороли російський тероризм, саме зараз, допомога має стати ще масштабнішою, а Європа – ще згуртованішою у боротьбі з екзистенційною загрозою, якою, як ми всі розуміємо, є рф. Українці доводять свій європейський вибір щодня, ми боремося не лише за свою країну, ми боремося за майбутнє усієї Європи. Регіони України сьогодні допомагають один одному та чекають підтримки від європейських партнерів, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Незважаючи на те, що в Україні триває війна, процес децентралізації ніхто не скасовував. Це є необхідною умовою для подальшого розвитку країни та продовження курсу на євроінтеграцію. Опираючись на найкращі європейські практики, досвід ми продовжуємо працювати. Сподіваємось на подальшу підтримку ЄС. Наша стратегічна задача – завершити реформу децентралізації на найвищому рівні. Україна завжди була, є і буде сильною європейською країною, гідним партнером для Комітету регіонів ЄС і для усього світу».

Також Тетяна Єгорова-Луценко відзначила, що співробітництво між українськими громадами та муніципалітетами європейських країн має бути активізовано. Вона подякувала за вже існуючу співпрацю і підтримку, а також за можливість регіонам відкривати представницькі офіси у Комітеті.

Нагадаємо, у липні минулого року був створений Європейський альянс міст та регіонів для відбудови України, також за ініціативою Комітету був організований відпочинок дітей у літніх таборах європейських країн. Ще одним важливим внеском у пакет підтримки України від ЄС є ініціатива по створенню Українського фонду на 50 млрд євро.