З Днем української писемності та мови!

Звернення голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової-Луценко

Сьогодні, 27 жовтня, українці по всьому світу будуть відзначати День української писемності та мови. У цей день вшановується пам’ять Преподобного Нестора Літописця, з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови, послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

Цей день завжди був особливим для українців, де б вони не жили. Кожний народ шанує свою власну мову, адже саме слова від матері та батька стають фундаментом самоідентичності нації. Всі розуміють – немає мови, немає народу, немає нації, немає свободи.

Майже 400 років наша мова була під утисками, але вона вистояла! Зараз, після повномасштабного російського вторгнення, українська мова стала одним із символів спротиву ворожій навалі. Саме тому російські загарбники навмисно нищили книжки, написані українською мовою, вбивали та катували тих, хто говорив українською, нищили усе, що пов’язано з нашою історією та культурою.

Якщо після 2014 року стало остаточно зрозуміло, що для нас, українців, російська мова і культура несе тільки смерть та неволю, то зараз мова окупанта у багатьох людей просто викликає відразу. Відбулись невідворотні зміни у свідомості людей, і все більше громадян України переходять на спілкування українською мовою.

Після Перемоги над російським агресором Україна стане оновленою, цілісною та перспективною країною. І українська мова, яка є наймилозвучнішою у світі, буде вільно звучати на всіх її теренах.

Тож у цей знаковий для всіх нас День української писемності та мови бажаю щиро любити та захищати рідну мову!

Слава Україні!