Європа допоможе українським громадам: з Українського фонду протягом 2024-2027 років буде виділено 50 млрд євро

Голова Харківської обласної ради, Президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко зустрілась з делегацією Комітету Європейського Парламенту з питань регіонального розвитку.

До України завітали: голова Комітету REGI, депутат Європарламенту від Франції Юнус Омарджі (очільник делегації), депутат Європарламенту від Болгарії Андрій Новаков, депутат Європарламенту від Іспанії, постійний доповідач по Україні Маркос Рос Семпер та депутат Європарламенту від Франції Керолайн Руз.

«Разом з виконавчим директором Всеукраїнської Асоціації ОТГ Тарасом Добрівським розповіли гостям наше бачення розподілу. На нашу думку, частина коштів має залишитися на центральному рівні, а частина – піти в регіони, причому органи місцевого самоврядування самі мають вирішити, на які потреби спрямувати допомогу», – розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

Також під час зустрічі обговорили питання завершення реформи децентралізації в Україні.

«Реформа має бути завершена, при цьому три рівні: перший – префекти й виконкоми на рівні областей, другий – префекти й виконкоми на рівні районів та районів, третій – власне, громади. Завершувати децентралізацію під час воєнного стану можна в пілотних регіонах – логічно, що мова йде про міста й села, де не ведуться активні бойові дії», – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона також подякувала європейським колегам за підтримку та висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю.

Довідково. Європейський парламент підтримав створення Українського фонду 17 жовтня. Це рішення ще має пройти тристороннє обговорення між Європарламентом, Радою ЄС та Європейською комісією, після чого буде передано на розгляд парламентам країн-членів Євросоюзу.